दक्षिणी एसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा दक्षिण एसिया क्षेत्रमा रहेका ६ वटा देशहरूको ६० वटा सम्पदालाई विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ । जसमा अफगानिस्तान, भारत, नेपाल, श्रीलङ्का, पाकिस्तान तथा बङ्गलादेश रहेका छन् । दक्षिण एसियामै रहेको भुटानमाल्दिभ्सको कुनै सम्पदालाई युनेस्कोले हालसम्म मान्यता दिएको छैन ।[१][२] यस क्षेत्रमा रहेको भारतको सबैभन्दा बढी ३७ (६औँ क्रम विश्वव्यापी) सम्पदा सूचीकृत गरिएको छ ।[३] यस क्षेत्रबाट सबैभन्दा पहिले काठमाडौं उपत्यका तथा सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्जलाई युनेस्कोले विश्व सम्पदा सूचीमा समावेस गरेको थियो ।[४]

बङ्गलादेशका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरू

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र युनेस्को डेटा क्षेत्रफल समय विवरण सन्दर्भ
बगेरहाट जिल्लाको ऐतिहासिक मस्जिद सहर बगेरहाट जिल्ला, खुलना विभाग
२२°४०′०″उ॰ ८९°४८′०″पू॰ / २२.६६६६७°N ८९.८००००°E / 22.66667; 89.80000 (Historic Mosque City of Bagerhat)
सांस्कृतिक:
(iv)
१९८५ [५]
पहारपुरमा रहेका बौद्ध विहारका अवशेषहरू नाओगावं जिल्ला, राजशाही विभाग
२५°२′०″उ॰ ८८°५९′०″पू॰ / २५.०३३३३°N ८८.९८३३३°E / 25.03333; 88.98333 (Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (vi)
१९८५ [६]
सुन्दरवन खुलना विभाग
२१°५७′०″उ॰ ८९°११′०″पू॰ / २१.९५०००°N ८९.१८३३३°E / 21.95000; 89.18333 (The Sundarbans)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7005139500000000000१,३९,५०० (३,४५,०००) १९९७ [७]

भारतका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा चित्र स्थान प्रक्रिया क्षेत्र
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भ
आगराको किल्ला आगरा, उत्तर प्रदेश,   भारत
२७°११′०″उ॰ ७८°२′०″पू॰ / २७.१८३३३°N ७८.०३३३३°E / 27.18333; 78.03333 (Agra Fort)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९८३ [८]
अजन्ता गुफाहरू   औरङ्गाबाद जिल्ला, महाराष्ट्र,   भारत
२०°३३′१२″उ॰ ७५°४२′०″पू॰ / २०.५५३३३°N ७५.७००००°E / 20.55333; 75.70000 (Ajanta Caves)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (vi)
१९८३ [९]
साँचीको स्तूप   रायसेन जिल्ला, मध्य प्रदेश,   भारत
२३°२८′४६″उ॰ ७७°४४′२३″पू॰ / २३.४७९४४°N ७७.७३९७२°E / 23.47944; 77.73972 (Buddhist Monuments at Sanchi)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
१९८९ [१०]
चम्पानेर पावागढ पुरातत्विक निकुञ्ज   पाँचमहल जिल्ला, गुजरात,   भारत
२२°२९′०″उ॰ ७३°३२′०″पू॰ / २२.४८३३३°N ७३.५३३३३°E / 22.48333; 73.53333 (Champaner-Pavagadh Archaeological Park)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v), (vi)
7003132900000000000१,३२९ (३,२८०); मध्यवर्ती क्षेत्र २,९१२ (७,२००) २००४ [११]
छत्रपति शिवाजी टर्मिनस (पहिले भिक्टोरिया टर्मिनस)   मुम्बई, महाराष्ट्र,   भारत
१८°५६′२४″उ॰ ७२°५०′१०″पू॰ / १८.९४०००°N ७२.८३६११°E / 18.94000; 72.83611 (Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus))
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7000285000000000000२.८५ (७.०) २००४ [१२]
गोवाको चर्च र मठहरू गोवा,   भारत
१५°३०′८″उ॰ ७३°५४′४२″पू॰ / १५.५०२२२°N ७३.९११६७°E / 15.50222; 73.91167 (Churches and Convents of Goa)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (vi)
१९८६ [१३]
एलिफेन्टा गुफाहरू एलिफेन्टा टापु, कोलाबा जिल्ला, महाराष्ट्र,   भारत
१८°५८′०″उ॰ ७२°५६′९″पू॰ / १८.९६६६७°N ७२.९३५८३°E / 18.96667; 72.93583 (Elephanta Caves)
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
१९८७ [१४]
एलोरा गुफाहरू   वेरूल, औरङ्गाबाद जिल्ला, महाराष्ट्र,   भारत
२०°१′३५″उ॰ ७५°१०′४५″पू॰ / २०.०२६३९°N ७५.१७९१७°E / 20.02639; 75.17917 (Ellora Caves)
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (vi)
१९८३ [१५]
फतेहपुर सिकरी   आगरा जिल्ला, उत्तर प्रदेश,   भारत
२७°५′४०″उ॰ ७७°३९′५१″पू॰ / २७.०९४४४°N ७७.६६४१७°E / 27.09444; 77.66417 (Fatehpur Sikri)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
१९८६ [१६]
ग्रेट हिमालयन राष्ट्रिय निकुञ्ज कुल्लु क्षेत्र, हिमाचल प्रदेश,  भारत
३१°४४′उ॰ ७७°३३′पू॰ / ३१.७३३°N ७७.५५०°E / 31.733; 77.550 (Great Himalayan National Park)
प्राकृतिक:
(x)
7005117100000000000१,१७,१०० (२,८९,०००) २०१४ [१७]
महान चोल मन्दिर   भारत
१०°४६′५९″उ॰ ७९°७′५७″पू॰ / १०.७८३०६°N ७९.१३२५०°E / 10.78306; 79.13250 (Great Living Chola Temples)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7001220000000000000२२ (५४); मध्यवर्ती क्षेत्र १७ (४२) १९८७ [१८]
हम्पीमा स्मारकहरूको समूह बेलारी जिल्ला, कर्नाटक,   भारत
१५°१८′५२″उ॰ ७६°२८′१८″पू॰ / १५.३१४४४°N ७६.४७१६७°E / 15.31444; 76.47167 (Group of Monuments at Hampi)
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (iv)
१९८६ [१९]
महाबलीपुरममा रहेको स्मारकहरूको समूह चिङ्गलेपुत जिल्ला, तमिलनाडु,   भारत
१२°३७′०″उ॰ ८०°११′३०″पू॰ / १२.६१६६७°N ८०.१९१६७°E / 12.61667; 80.19167 (Group of Monuments at Mahabalipuram)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (vi)
१९८४ [२०]
पत्तदकलमा रहेको स्मारकहरूको समूह   बदामी, बिजापुर जिल्ला, कर्नाटक,   भारत
१५°५६′५४″उ॰ ७५°४९′०″पू॰ / १५.९४८३३°N ७५.८१६६७°E / 15.94833; 75.81667 (Group of Monuments at Pattadakal)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7000555999999999999५.५६ (१३.७); मध्यवर्ती क्षेत्र ११३ (२८०) १९८७ [२१]
राजस्थानको पहाडी किल्लाहरू भारत, राजस्थान,   भारत
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
२०१३ [२२]
हुमायुँको चिहान, दिल्ली   दिल्ली,   भारत
२८°३५′३६″उ॰ ७७°१५′२″पू॰ / २८.५९३३३°N ७७.२५०५६°E / 28.59333; 77.25056 (Humayun's Tomb, Delhi)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
१९९३ [२३]
काजिरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्ज   असम,   भारत
२६°४०′उ॰ ९३°२५′पू॰ / २६.६६७°N ९३.४१७°E / 26.667; 93.417 (Kaziranga National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004429960000000000४२,९९६ (१,०६,२५०) १९८५ [२४]
केवलादेव राष्ट्रिय निकुञ्ज   राजस्थान,   भारत
२७°९′३२″उ॰ ७७°३०′३१″पू॰ / २७.१५८८९°N ७७.५०८६१°E / 27.15889; 77.50861 (Keoladeo National Park)
प्राकृतिक:
(x)
7003287300000000000२,८७३ (७,१००) १९८५ [२५]
खजुराहोमा रहेको स्मारकहरूको समूह मध्यप्रदेश,   भारत
२४°५१′८″उ॰ ७९°५५′२०″पू॰ / २४.८५२२२°N ७९.९२२२२°E / 24.85222; 79.92222 (Khajuraho Group of Monuments)
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
१९८६ [२६]
महाबोधी मन्दिर बिहार,   भारत
२४°४१′४३″उ॰ ८४°५९′३८″पू॰ / २४.६९५२८°N ८४.९९३८९°E / 24.69528; 84.99389 (Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
7000486000000000000४.८६ (१२.०) २००२ [२७]
मानस राष्ट्रिय निकुञ्ज असम,   भारत
२६°४३′३०″उ॰ ९१°१′५०″पू॰ / २६.७२५००°N ९१.०३०५६°E / 26.72500; 91.03056 (Manas National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7004391000000000000३९,१०० (९७,०००) १९८५ [२८]
भारतको पर्वतीय रेल   भारत
११°३०′३७″उ॰ ७६°५६′९″पू॰ / ११.५१०२८°N ७६.९३५८३°E / 11.51028; 76.93583 (Mountain Railways of भारत)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7001890000000000000८९ (२२०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६४५ (१,५९०) १९९९ [२९]
[३०]
[३१]
नन्दा देवीफुलहरूको उपत्यका राष्ट्रिय निकुञ्ज उत्तराखण्ड,   भारत
३०°४३′उ॰ ७९°४०′पू॰ / ३०.७१७°N ७९.६६७°E / 30.717; 79.667 (Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7004717830000000000७१,७८३ (१,७७,३८०); मध्यवर्ती क्षेत्र ५,१४,२८६ (१२,७०,८३०) १९८८ [३२]
कुतुब परिसर र स्मारकहरू, दिल्ली दिल्ली,   भारत
२८°३१′३३″उ॰ ७७°११′७″पू॰ / २८.५२५८३°N ७७.१८५२८°E / 28.52583; 77.18528 (Qutb Minar and its Monuments, Delhi)
सांस्कृतिक:
(iv)
१९९३ [३३]
लाल किल्ला परिसर   दिल्ली,   भारत
२८°३९′२०″उ॰ ७७°१४′२७″पू॰ / २८.६५५५६°N ७७.२४०८३°E / 28.65556; 77.24083 (Red Fort Complex)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (vi)
7001980000000000000९८ (२४०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०० (२५०) २००७ [३४]
भिमबेटका चट्टान आश्रय   मध्यप्रदेश,   भारत
२२°५५′४०″उ॰ ७७°३५′०″पू॰ / २२.९२७७८°N ७७.५८३३३°E / 22.92778; 77.58333 (Rock Shelters of Bhimbetka)
सांस्कृतिक:
(iii), (v)
7003189300000000000१,८९३ (४,६८०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०,२८० (२५,४००) २००३ [३५]
सुन्दरबन राष्ट्रिय निकुञ्ज   पश्चिम बङ्गाल,   भारत
२१°५६′४२″उ॰ ८८°५३′४५″पू॰ / २१.९४५००°N ८८.८९५८३°E / 21.94500; 88.89583 (Sundarbans National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7005133010000000000१,३३,०१० (३,२८,७००) १९८७ [३६]
सुर्य मन्दिर, कोणार्क   पुरी जिल्ला, उडिसा,   भारत
१९°५३′१५″उ॰ ८६°५′४१″पू॰ / १९.८८७५०°N ८६.०९४७२°E / 19.88750; 86.09472 (Sun Temple, Konârak)
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (vi)
7001110000000000000११ (२७) १९८४ [३७]
ताजमहल   आगरा, उत्तरप्रदेश,   भारत
२७°१०′२७″उ॰ ७८°२′३२″पू॰ / २७.१७४१७°N ७८.०४२२२°E / 27.17417; 78.04222 (Taj Mahal)
सांस्कृतिक:
(i)
१९८३ [३८]
जन्तर मन्तर, जयपुर   जयपुर, राजस्थान,   भारत
२६°५५′२९″उ॰ ७५°४९′३०″पू॰ / २६.९२४७२°N ७५.८२५००°E / 26.92472; 75.82500 (The Jantar Mantar, Jaipur)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7000187000000000000१.८७ (४.६); मध्यवर्ती क्षेत्र १५ (३७) २०१० [३९]
पश्चिमी घाट   भारत प्राकृतिक:
(ix), (x)
7007160000000000000१,६०,००,००० (४,००,००,०००) २०१२ [४०]
रानी कि वाव पाटन, गुजरात,   भारत सांस्कृतिक:
(i)(iv)
4.68 ha २०१४ [४१]

नेपालका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण सन्दर्भ
चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज   चितवन जिल्ला, नारायणी अञ्चल,   नेपाल
२७°३०′०″उ॰ ८४°२०′०″पू॰ / २७.५००००°N ८४.३३३३३°E / 27.50000; 84.33333 (Chitwan National Park)
२०औं शताब्दी २८४; १९८४; vii, ix, x चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज (पहिले शाही चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज) (चि.रा.नि.) नेपालको सबैभन्दा पहिलो तथा सबैभन्दा पुरानो राष्ट्रिय निकुञ्ज हो । यसको स्थापना सन् १९७३ मा गरिएको हो । [४२]
काठमाडौं उपत्यका   काठमाडौं उपत्यका,   नेपाल
२७°४२′१४″उ॰ ८५°१८′३१″पू॰ / २७.७०३८९°N ८५.३०८६१°E / 27.70389; 85.30861 (Kathmandu Valley)
१४औं शताब्दी १३७; १९७९; iii, iv, vi काठमाण्डौ उपत्यका नेपालको ऐतिहासिक सहर तथा युनेस्को विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सूचीकृत क्षेत्र हो । काठमाडौं उपत्यकामा (अथवा नेपाल उपत्यका)मा ३ जिल्ला काठमाडौं, ललितपुर तथा भक्तपुर पर्दछन् । [४३]
लुम्बिनी   रूपन्देही जिल्ला, लुम्बिनी अञ्चल,   नेपाल
२७°२८′८″उ॰ ८३°१६′३४″पू॰ / २७.४६८८९°N ८३.२७६११°E / 27.46889; 83.27611 (Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha)
५औं शताब्दी ६६६; १९९७; iii, vi लुम्बिनी गौतम बुद्धको जन्मथलो हो । लुम्बिनी अञ्चल यसै ठाउँको नामबाट नामाकरण गरिएको । [४४]
सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज   सोलुखुम्बु जिल्ला, सगरमाथा अञ्चल,   नेपाल
२७°५७′५५″उ॰ ८६°५४′४७″पू॰ / २७.९६५२८°N ८६.९१३०६°E / 27.96528; 86.91306 (Sagarmatha National Park)
१९औं शताब्दी १२०; १९७९; vii सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज पूर्वी नेपालको सोलुखुम्बु जिल्लाको उत्तरी भागमा छ जसले सगरमाथा, ल्होत्से, नुप्त्से, चो यु, आमादब्लम हिमालहरू तथा यस वरिपरिको क्षेत्रको ओगटेको छ। यसको क्षेत्रफल ११४८ वर्ग कि.मि. छ । [४५]

पाकिस्तानका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
मोहन जोदडोको पुरातात्विक अवशेषहरू   सिन्ध, पाकिस्तान २७°१९′४५″उ॰ ६८°८′२०″पू॰ / २७.३२९१७°N ६८.१३८८९°E / 27.32917; 68.13889 (Archaeological Ruins at Moenjodaro) ईशापूर्व २६औं शताब्दी देखि ईशापूर्व १९औं शताब्दीसम्म १३८; १९८०; ii, iii मोहन जोदडो एउटा पुरातात्विक क्षेत्र हो जुन पाकिस्तानको सिन्ध प्रान्तमा रहेको छ ।[४६]
तक्षशिला   पञ्जाब, पाकिस्तान
३३°४६′४५″उ॰ ७२°५३′१५″पू॰ / ३३.७७९१७°N ७२.८८७५०°E / 33.77917; 72.88750 (Taxila)
ईशापूर्व ५औं शताब्दी देखि ईशापूर्व २औं शताब्दीसम्म १३९; 1980; iii, vi तक्षशिला एउटा पुरातात्विक क्षेत्र हो जुन पाकिस्तानको पञ्जाबमा रहेको छ ।[४७]
तख्त-इ-बहिका बौद्ध अवशेषहरू र छिमेकी सहर सेरी बहलोलमा बाँकी रहेका अवशेषहरू   खाइबर पखतुनख्वा, पाकिस्तान ३४°१९′१५″उ॰ ७१°५६′४५″पू॰ / ३४.३२०८३°N ७१.९४५८३°E / 34.32083; 71.94583 (Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol) पहिलो शताब्दी १४०; १९८०; iv तख्त-इ-बहि एउटा बौद्ध गुम्बा हो जुन पहिलो शताब्दीमा बनेको विश्वास गरिन्छ । यो पाकिस्तानको खाइबर पखतुनख्वामा रहेको छ ।[४८]
लाहोर किल्ला र लाहोरमा रहेको शालिमार बगैंचा   पञ्जाब, पाकिस्तान ३१°३५′२५″उ॰ ७४°१८′३५″पू॰ / ३१.५९०२८°N ७४.३०९७२°E / 31.59028; 74.30972 (Fort and Shalamar Gardens in Lahore) १५५६ १७१; १९८१; i,ii,iii मुगल साम्राज्यको समयमा लाहोरमा निर्माण गरिएको किल्ला र शालिमार बगैंचा दुई शाही धरोहरहरू हुन् ।[४९]
मकलीका एतिहासिक धरोहरहरू, थाट्टा   सिन्ध, पाकिस्तान २४°४६′०″उ॰ ६७°५४′०″पू॰ / २४.७६६६७°N ६७.९००००°E / 24.76667; 67.90000 (Historical Monuments at Makli, Thatta) १४औं शताब्दी देखि १८औं शताब्दीसम्म १४३; १९८१; iii पुरातात्विक सहर थाट्टामा रहेको मकली पर्वतका एतिहासिक धरोहरहरू १४औं शताब्दीमा निर्माण गरिएको हो ।[५०]
रोहतास किल्ला   पञ्जाब, पाकिस्तान ३२°५७′४५″उ॰ ७३°३५′२०″पू॰ / ३२.९६२५०°N ७३.५८८८९°E / 32.96250; 73.58889 (Rohtas Fort) १५४१ ५८६; १९९७; ii, iv रोहतास किल्ला पञ्जाब, पाकिस्तानमा रहेको एतिहासिक धरोहर हो ।[५१]

श्रीलङ्काका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
पोलोननरुवाको एतिहासिक सहरहरू   पोलोननरुवा, श्रीलङ्का ७°९′३३″उ॰ ८१°०′०″पू॰ / ७.१५९१७°N ८१.०००००°E / 7.15917; 81.00000 (Polonnaruwa) ईशापूर्व १०७० २०१; १९८२; i, iii, vi पोलोननरुवा श्रीलङ्काको सबैभन्दा दोश्रो पुरानो शाही साम्रज्य हो ।[५२]
सिगिरियाको एतिहासिक सहरहरू   मताले, श्रीलङ्का
७°५७′२५″उ॰ ८०°४५′३५″पू॰ / ७.९५६९४°N ८०.७५९७२°E / 7.95694; 80.75972 (Sigiriya)
ईशापूर्व ३औं शताब्दी देखि ईशापूर्व १औं शताब्दीसम्म २०२; १९८२; ii, iii, iv सिगिरिया श्रीलङ्काको मताले जिल्लामा रहेको पुरातात्विक क्षेत्र हो ।[५३]
डाम्बुलाको स्वर्ण मन्दिर   केन्द्रीय श्रीलङ्का, श्रीलङ्का ७°५१′०″उ॰ ८०°३९′०″पू॰ / ७.८५०००°N ८०.६५०००°E / 7.85000; 80.65000 (Golden Temple of Dambulla) पहिलो शताब्दी ५६१; १९९१; i, vi डाम्बुलाको स्वर्ण मन्दिर डाम्बुलाको गुफा मन्दिरको नामले चिनिन्छ जुन केन्द्रीय श्रीलङ्कामा अवस्थित छ । यो पहिलो शताब्दीमा बनेको विश्वास गरिन्छ ।[५४]
गालको पुरानो सहर र किल्लाहरू गाल, श्रीलङ्का ६°३′१३″उ॰ ८०°१२′४२″पू॰ / ६.०५३६१°N ८०.२११६७°E / 6.05361; 80.21167 (Old Town of Galle and its Fortifications) १५५६ ४५१; १९८८; iv गालको पुरानो सहर र किल्लाहरू केन्द्रीय श्रीलङ्काको गालमा स्थित छ।[५५]
अनुराधापुराको पवित्र सहर   अनुराधापुरा श्रीलङ्का८°२१′०″उ॰ ८०°२३′७″पू॰ / ८.३५०००°N ८०.३८५२८°E / 8.35000; 80.38528 (Sacred City of Anuradhapura) ४औं शताब्दी २००; १९८१; i, iii, iv अनुराधापुराको पवित्र सहर श्रीलङ्काको एतिहासिक धरोहर हो ।[५६]
क्यान्डीको पवित्र सहर   क्यान्डी, श्रीलङ्का ७°१७′३८″उ॰ ८०°३८′१९″पू॰ / ७.२९३८९°N ८०.६३८६१°E / 7.29389; 80.63861 (Sacred City of Kandy) १५४१ ४५०; १९८८; iv, vi क्यान्डीको पवित्र सहर श्रीलङ्काको एतिहासिक धरोहर हो ।[५७]
सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष   दक्षिणी श्रीलङ्का ७°१७′३८″उ॰ ८०°३८′१९″पू॰ / ७.२९३८९°N ८०.६३८६१°E / 7.29389; 80.63861 (SinharajaForest Reserve) १५४१ ४०५; १९८८; ix, x सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष श्रीलङ्काको प्राकृतिक सम्पदा हो ।[५८]
श्रीलङ्काका केन्द्रीय पहाडी इलाकाहरू   क्यान्डी, श्रीलङ्का ७°१७′३८″उ॰ ८०°३८′१९″पू॰ / ७.२९३८९°N ८०.६३८६१°E / 7.29389; 80.63861 (Central Highlands of Sri Lanka) १५४१ १२०३; २०१०; ix, x श्रीलङ्काका केन्द्रीय पहाडी इलाकाहरू श्रीलङ्काको प्राकृतिक सम्पदा हो ।[५९]

सन्दर्भ सामग्रीहरू

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अन्तिम पहुँच २० अक्टोबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  5. "Historic Mosque City of Bagerhat", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  7. "The Sundarbans", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Agra Fort", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Ajanta Caves", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  10. "Buddhist Monuments at Sanchi", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०११ 
  11. "Champaner-Pavagadh Archaeological Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  12. "Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  13. "Churches and Convents of Goa", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  14. "Elephanta Caves", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  15. "Ellora Caves", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  16. "Fatehpur Sikri", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  17. "Six new sites inscribed on World Heritage List", UNESCO, अन्तिम पहुँच २३ जुन २०१४ 
  18. "Great Living Chola Temples", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  19. "Group of Monuments at Hampi", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  20. "Group of Monuments at Mahabalipuram", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  21. "Group of Monuments at Pattadakal", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०११ 
  22. "Hill Forts of Rajasthan", UNESCO, अन्तिम पहुँच २५ जुन २०१३ 
  23. "Humayun's Tomb, Delhi", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  24. "Kaziranga National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  25. "Keoladeo National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  26. "Khajuraho Group of Monuments", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  27. "Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  28. "Manas National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  29. "Mountain Railways of India", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  30. "Decision - 29COM 8B.31 - Extension of Properties Inscribed on World Heritage List (Mountain Railways of India)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  31. "Decision - 32COM 8B.28 - Examination of nomination of natural, mixed and cultural proprerties to the World Heritage List - Kalka Shimla Railway, Extension of Mountain Railways of India (INDIA)", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  32. "Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  33. "Qutb Minar and its Monuments, Delhi", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  34. "Red Fort Complex", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  35. "Rock Shelters of Bhimbetka", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  36. "Sundarbans National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  37. "Sun Temple, Konârak", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  38. "Taj Mahal", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  39. "The Jantar Mantar, Jaipur", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०११ 
  40. "Western Ghats", अन्तिम पहुँच ३ जुलाई २०१२  |deadurl= प्यारामिटर ग्रहण गरेन (सहायता)
  41. http://whc.unesco.org/en/list/922
  42. "Chitwan National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  43. "Kathmandu Valley", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  44. "Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  45. "Sagarmatha National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  46. "Archaeological Ruins at Moenjodaro", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  47. "Taxila", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  48. "Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  49. "Fort and Shalamar Gardens in Lahore", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  50. "Historical Monuments at Makli, Thatta", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  51. "Rohtas Fort", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  52. "Polonnaruwa", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  53. "Sigiriya", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  54. "Golden Temple of Dambulla", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  55. "Old Town of Galle and its Fortifications", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  56. "Sacred City of Anuradhapura", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  57. "Sacred City of Kandy", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  58. "SinharajaForest Reserve", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 
  59. "Central Highlands of Sri Lanka", World Heritage Sites, UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ सेप्टेम्बर २०१२ 

बाह्य लिङ्कहरू