एसियाली देशहरूको सूची

Asia (orthographic projection).svg

यस सूचीमा एसियाका सार्वभौम सम्पन्न देश र निर्भर प्रदेशहरू अनि यी देशहरूका राजधानी, भाषा, मुद्रा, जनसङ्ख्या, क्षेत्रफलप्रति व्यक्ति सकल घरेलू उत्पाद दिइएको छ।

इटलीस्पेनका केही भागहरू र माल्टा अफ्रीकी महाद्वीपीय प्लेटमा अवस्थित छन्, तर यी देशहरू यूरोपीय महाद्वीपमा छन्। सोकोट्रा द्वीप पनि महाद्वीपीय प्लेटमा छ, तर यो एसियायी देश यमनको भाग हो। मिश्र एसियासम्म फैलिएता पनि यो अफ्रिकाको देश मानिन्छ।

सार्वभौम सम्पन्न राज्य (देश)सम्पादन

मान्यता प्राप्त देशहरूसम्पादन

निम्नलिखित देशहरू संयुक्त राष्ट्रका सदस्य हुन्।

झण्डा नाम अधिकारिक नाम घरेलु नाम राजधानी मानचित्रा
अफ्गानिस्तान इस्लामी गणराज्य अफगानिस्तान काबुल  
आर्मेनिया गणतान्त्रिक अर्मेनिया येरेभान  
अजरबैजान गणतान्त्रिक अजरबैजान अजेरी: Azərbaycan Respublikası बाकु  
बहराइन बहराइन अधिराज्य अरबी: مملكة البحرين
Mamlakat al-Baḥrayn
मानामा  
बङ्गलादेश गणतान्त्रिक बङ्गलादेश बङ्गाली: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ ढाका  
भूटान भुटान अधिराज्य जोङ्खा:  
Brug rGyal-Khab
थिम्पू  
ब्रुनाई ब्रुनाईको राज्य, शान्तिको वास मले: بروني دارالسلام
Negara Brunei Darussalam
बन्दर सेरी बेगवान  
कम्बोडिया कम्बोडिया अधिराज्य खमेर:  
Preăh Réachéa Nachâk Kâmpŭchéa
न्होम्पेन  
चीन[१] जनबादी गणतन्त्र चीन सरलीकृत चिनियाँ: 中华人民共和国
Da Afġānistān Islāmī Jomhoriyat

परम्परागत चीनी: 中華人民共和國

Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó
बेइजिङ  
साइप्रस गणतान्त्रिक साइप्रस प्राचीन युनानी: Κυπριακή Δημοκρατία
Kypriakí Dimokratía

तुर्की: Kıbrıs Cumhuriyeti

निकोसिया  
जर्जिया गणतान्त्रिक जर्जिया जर्जियन: საქართველო
Sakartvelo
बिलिसी  
भारत भारत गणराज्य हिन्दी: भारत गणराज्य नयाँ दिल्ली  
इन्डोनेसिया[२] गणतान्त्रिक इन्डोनेसिया इण्डोनेशियन: Republik Indonesia जाकार्ता  
इरान इस्लामिक गणतन्त्र इरान फारसी: جمهوری اسلامی ايران
Jomhuri-ye Eslāmi-ye Irān
तेहरान  
ईराक इराक गणतन्त्र अरबी: جمهورية العراق
Jumhūriyat Al-Irāq

कुर्दिश: كۆماری عێراق

Komarî Êraq
बगदाद  
इजरायल इजरायल राज्य यहूदी: יִשְרָאֵל
Medīnat Yisrā'el

अरबी: إسرائيل

Dawlat Isrā'īl
जेरुसेलम[३]  
जापान जापान जापानी: 日本国
Nippon-koku/Nihon-koku
टोक्यो  
जोर्डन जोर्डन हासेमिट अधिराज्य अरबी: المملكة الأردنية الهاشميه
al-'Urdunn
अम्मान  
कजाख्स्तान कजाख्स्तान गणतन्त्र कजाख: Қазақстан Республикасы
Qazaqstan Respublïkası

रूसी: Республика Казахстан

Respublika Kazakhstan
अस्टाना  
उत्तर कोरिया कोरिया प्रजातान्त्रिक जन गणतन्त्र कोरियाली: 조선민주주의인민공화국
Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk
प्योङयाङ  
दक्षिण कोरिया कोरिया गणतन्त्र कोरियाली: 대한민국
Daehan-minguk
सियोल  
कुवेत कुवेत राज्य अरबी: دولة الكويت
Dawlat al-Kuwait
कुवेत सहर  
किर्गिजस्तान किर्गिजस्तान गणतन्त्र किर्गिज: Кыргыз Республикасы
Kırgız Respublikası

रूसी: Кыргызская Республика

Kyrgyzskaya Respublika
बिस्केक  
लाओस लाओ जनवादी लोकतांत्रिक गणराज्य लाओ: ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ{rom|Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao}} वियनतियाने  
लेबनान लेबनान गणतन्त्र अरबी: الجمهورية اللبنانية
al-Jumhūrīyah al-Lubnānīyah

फ्रान्सेली: République libanaise

बेरूत  
मलेशिया मलेशिया मले: مليسيا

सरलीकृत चिनियाँ: 马来西亚 परम्परागत चीनी: 馬來西亞

क्वालालम्पुर  
मालदिभ्स मालदिभ्स गणराज्य महल्: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމުހޫރިއްޔާ
Divehi Rājjey ge Jumhuriyyā
माले  
मङ्गोलिया मंगोलिया Mongolian: Монгол улс,  
Mongol uls
उलान बाटोर  
म्यानमार म्यानमार सङ्घ बर्मेली: Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw नेपीडह  
नेपाल सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल नेपाली: सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल काठमाडौँ  
ओमान ओमान सल्तनत अरबी: سلطنة عُمان
Salṭanat ʻUmān
मस्कट  
पाकिस्तान इस्लामी गणतन्त्र पाकिस्तान उर्दू: اسلامی جمہوریہ پاکستان{rom|Islāmī Jumhūrī-ye Pākistān}} इस्लामाबाद  
फिलिपिन्स फिलिपिन्स गणतन्त्र फिलिपीनो: Republika ng Pilipinas मनिला  
कतार कतार राज्य अरबी: دولة قطر
Dawlat Qaṭar
दोहा  
रुस Russian Federation रूसी: Российская Федерация
Rossiyskaya Federatsiya
मस्को  
साउदी अरब साउदी अरब राज्य अरबी: المملكة العربية السعودية
al-Mamlaka al-ʻArabiyya as-Suʻūdiyya
रियाद  
सिंगापुर सिंगापुर गणतन्त्र सरलीकृत चिनियाँ: 新加坡共和国

मले: Republik Singapura तमिल: சிங்கப்பூர் குடியரசு

सिंगापुर शहर  
श्रीलङ्का Democratic Socialist Republic of Sri Lanka सिन्हाला: ශ්‍රි ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය

तमिल: இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு

श्री जयवर्दनेपुरा कोटे  
सीरिया Syrian Arab Republic अरबी: جمهورية سوريا العربية
Al-Jumhūriyyah al-ʿArabiyyah as-Sūriyyah
दमासकस  
ताजिकिस्तान ताजिकिस्तान गणतन्त्र ताजिक: Ҷумҳурии Тоҷикистон
Jumhurii Tojikiston
दुसान्बे  
थाइल्याण्ड थाइल्याण्ड राज्य थाई: ราชอาณาจักรไทย
Ratcha Anachak Thai
बैङ्कक  
पूर्वी टिमोर[२][४] लोकतान्त्रिक गणतन्त्र पूर्वी टिमोर तेटुम: Repúblika Demokrátika Timór Lorosa'e

पुर्तुगाली: República Democrática de Timor-Leste

दिली  
टर्की गणतान्त्रिक टर्की तुर्की: Türkiye Cumhuriyeti अङ्कारा  
तुर्कमेनिस्तान तुर्केमेनिस्तान तुर्कमेन: Türkmenistan अस्गाबत  
संयुक्त अरब इमिरेट्स संयुक्त अरब इमिरेट्स अरबी: دولة الإمارات العربية المتحدة
Dawlat al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttaḥidah
अबु धाबी  
उज्बेकिस्तान गणतान्त्रिक उज्बेकिस्तान उज्बेक: O‘zbekiston Respublikasi तासकेन्ट  
भियतनाम सामाजिक गणतन्त्र भियतनाम भियतनामी: Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam हनोइ  
यमन गणतन्त्र यमन अरबी: الجمهورية اليمنية
Al-Jumhūriyyah al-Yamaniyyah
साना  

टिप्पणीहरूसम्पादन

  1. China is the short form name used internationally.
  2. २.० २.१ Some territory could be argued to be a part of Asia or Oceania.
  3. Jerusalem Law states that "Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel", and the city serves as the seat of the government, home to the President's residence, government offices, supreme court, and parliament. United Nations Security Council Resolution 478 declared the Jerusalem Law "null and void" and called on member states to withdraw their diplomatic missions from Jerusalem. The United Nations and all member nations maintain their embassies in other cities such as Tel Aviv, Ramat Gan, and Herzliya (see the CIA Factbook and Map of Israel). The Palestinian Authority sees East Jerusalem as the capital of a future Palestinian state.
  4. Also known as East Timor.

हेर्नुहोस्सम्पादन