सबैभन्दा महँगो फुटबल स्थानान्तरणहरूको सूची

निम्नलिखित सबैभन्दा महँगो एसोसिएसन फुटबल स्थानान्तरणहरूको सूची हो। यसमा खेलाडीहरूलाई भुक्तान गरिएको सर्वाधिक स्थानान्तरण शुल्क र नयाँ विश्व स्थानान्तरण कीर्तिमान कायम गरेको शुल्क समावेश छ। हालको स्थानान्तरण कीर्तिमान सन् २०१७ अगस्टमा ब्राजिली फुटबल खेलाडी नेमार बार्सिलोना फुटबल क्लबबाट पेरिस सेन्ट-जर्मेन फुटबल क्लबजाँदा €२२२ मिलियन (£१९८) मिलियन) स्थापित रहेको छ। [१] [२] [३] [४]

नेमार, वर्तमान समयमा सबभन्दा महँगो फुटबलर हुन्।

सर्वाधिक उच्च स्थानान्तरण भुक्तानीसम्पादन

अधिकांश स्थानान्तरण भएका क्लबहरू युरोपेली फुटबल महासङ्घमा आबद्ध भएका क्लबहरू छन् र अधिकांश खरिद बिक्री इङ्ल्यान्ड, फ्रान्स, इटाली र स्पेनका क्लबहरू छन् ।

तीन खेलाडीहरू यस सूचीमा दोहोरिएका छन्: रोमेलु लुकाकु, एन्जल डि मारियाक्रिस्टियानो रोनाल्डो। सूचीका सबै खेलाडीहरू युरोपेली, दक्षिण अमेरिकी र उत्तर अमेरिकी र अफ्रिकी मुलका छन्। सन् २०१९ मा, अमेरिकी क्रिस्टियन पुलिसिकको स्थानान्तरणपछि अन्य क्षेत्रबाट एसिया र ओसिनियाबाट कोहि खेलाडी छैनन्।

४ सेप्टेम्बर २०२० अनुसार

  स्थानान्तरण समयको विश्व फुटबलको स्थानान्तरणको कीर्तिमानी शुल्क
  स्थानान्तरण समयको किशोर खेलाडीको कीर्तिमानी शुल्क
  स्थानान्तरण समयको राष्ट्रिय लिगको कीर्तिमानी शुल्क
  स्थानान्तरण समयको दक्षिण अमेरिकी खेलाडीको कीर्तिमानी शुल्क
  स्थानान्तरण समयको अफ्रिकी खेलाडीको कीर्तिमानी शुल्क
  स्थानान्तरण समयको उत्तर अमेरिकी खेलाडीको कीर्तिमानी शुल्क
  स्थानान्तरण समयको गोलकिपरको कीर्तिमानी शुल्क
  स्थानान्तरण समयको डिफेन्डरको कीर्तिमानी शुल्क
सर्वाधिक ५० महँगो फुटबल उच्च स्थानान्तरण
श्रेणी खेलाडी देखि प्रस्थान स्थान शुल्क
(€ mln)
शुल्क
(£ mln)
वर्ष जन्म सन्दर्भ
  नेयमार   बार्सिलोना   पेरिस सेन्ट-जर्मेन फरवार्ड €२२२[क] £१९८ २०१७ १९९२ [१][५][३][४]
  किलियन एम्बाप्पे   मोनाको   पेरिस सेन्ट-जर्मेन फरवार्ड €१८० £१६३ २०१८[ख] १९९८ [६]
  फिलिप काउटिन्हो   लिभरपुल   बार्सिलोना मिडफिल्डर €१४५ £१०५[ग] २०१८ १९९२ [७]
  जुआउ फेलिक्स   बेन्फिका   एट्लेटिको म्याड्रिड फरवार्ड €१२६[घ] £११४.१ २०१९ १९९९ [८]
  एन्टोनी ग्रिजम्यान   एट्लेटिको म्याड्रिड   बार्सिलोना फरवार्ड €१२० £१०७ २०१९ १९९१ [९]
  उसमान डेम्बेले   बोरुसिया डर्टमन्ड   बार्सिलोना फरवार्ड €१०५[ङ] £९७ २०१७ १९९७ [१०][११]
  पोग्बा, पलपल पोग्बा   युभेन्टस   म्यानचेस्टर युनाइटेड मिडफिल्डर €१०५[च] £८९ २०१६ १९९३ [१२][१३][१४]
  एडन हजार्ड   चेल्सी   रियल म्याड्रिड फरवार्ड €१०० £८९[छ] २०१९ १९९१ [१५]
  क्रिस्टियानो रोनाल्डो   रियल म्याड्रिड   युभेन्टस फरवार्ड €१००[ज] £८८ २०१८ १९८५ [१६]
  बेल, ग्यारेथग्यारेथ बेल   टोटनह्याम हट्स्पर   रियल म्याड्रिड फरवार्ड €१०० £८६ २०१३ १९८९ [१७]
११   क्रिस्टियानो रोनाल्डो   म्यानचेस्टर युनाइटेड   रियल म्याड्रिड फरवार्ड €९४ £८० २००९ १९८५ [१८][१९]
१२   गोन्जालो हिग्विन   नेपोली   युभेन्टस स्ट्राइकर €९० £७५.३ २०१६ १९८७ [२०][२१]
१३   ह्यारी मगुरे   लिचेस्टर   म्यानचेस्टर युनाइटेड डिफेन्डर €८७ £८० २०१९ १९९३ [२२]
१४   रोमेलु लुकाकु   एभर्टन   म्यानचेस्टर युनाइटेड स्ट्राइकर €८५ £७५[झ] २०१७ १९९३ [२३][२४]
१५   भान दाइक, भर्जेलभर्जेल भान दाइक   साउथह्याम्प्टन   लिभरपुल डिफेन्डर €८४.५ £७५ २०१८ १९९१ [२५]
१६   लुइस स्वारेज   लिभरपुल   बार्सिलोना स्ट्राइकर €८२.३ £६५ २०१४ १९८७ [२६]
१७   रोमेलु लुकाकु   म्यानचेस्टर युनाइटेड   इन्टर मिलान स्ट्राइकर €८० £७४ २०१९ १९९३ [२७][२८]
  निकोलस पेपे   लिल्ल   आर्सनल फरवार्ड €८० £७२ २०१९ १९९५ [२९]
  केपा आरिगबालागा   एथ्लेटिको बिल्बाउ   चेल्सी गोलकिपर €८०[ञ] £७१.६ २०१८ १९९४ [३०]
  लुका हेर्नान्देस   एत्लेटिको म्याड्रिड   बायर्न म्युनिख डिफेन्डर €८० £६८ २०१९ १९९६ [३२]
२१   हाभर्ज, काईकाई हाभर्ज   Bayer Leverkusen   चेल्सी मिडफिल्डर €७७ £७० २०२० १९९९ [३३]
२२   जिनेदिन जिदान   युभेन्टस   रियल म्याड्रिड मिडफिल्डर €७६[ट] £४६.६ २००१ १९७२ [३५][३६][३७]
२३   एन्जेल डी मारिया   रियल म्याड्रिड   म्यानचेस्टर युनाइटेड मिडफिल्डर €७५.६ £५९.७ २०१४ १९८८ [३८][३९]
२४   de Ligt, MatthijsMatthijs de Ligt   एज्याक्स   युभेन्टस डिफेन्डर €७५[ठ] £६७.५ २०१९ १९९९ [४०][४१]
  de Jong, FrenkieFrenkie de Jong   एज्याक्स   बार्सिलोना मिडफिल्डर €७५[ड] £६५ २०१९ १९९७ [४२]
  हामेस रोद्रिगेस   मोनाको   रियल म्याड्रिड मिडफिल्डर €७५ £६३ २०१४ १९९१ [४३][४४]
  केभिन डि ब्रोइना   VfL Wolfsburg   म्यानचेस्टर सिटी मिडफिल्डर €७५ £५५ २०१५ १९९१ [४५][४६]
२८   Arthur   बार्सिलोना   युभेन्टस मिडफिल्डर €७२ £६६ २०२० १९९६ [४७]
२९   Osimhen, VictorVictor Osimhen   Lille   नेपोली फरवार्ड €७० £६५ २०२० १९९८ [४८]
  रोद्री   एत्लेटिको म्याड्रिड   म्यानचेस्टर सिटी मिडफिल्डर €७० £६३ २०१९ १९९६ [४९]
  Lemar, ThomasThomas Lemar   मोनाको   एत्लेटिको म्याड्रिड मिडफिल्डर €७० £६३ २०१८ १९९५ [५०]
३२   जाल्टन इब्राहिमोभिच   इन्टर मिलान   बार्सिलोना स्ट्राइकर €६९.५[ढ] £५६ २००९ १९८१ [५१][५२][५३][५४]
३३   Dias, RúbenRúben Dias   बेन्फिका   म्यानचेस्टर सिटी डिफेन्डर €६८ £६१.६४ २०२० १९९७ [५५]
३४   रियाद माहरेज   लिचेस्टर   म्यानचेस्टर सिटी फरवार्ड €६७.८ £६० २०१८ १९९१ [५६]
३५   काका   एसी मिलान   रियल म्याड्रिड मिडफिल्डर €६७[ण] £५६ २००९ १९८२ [५७][५८][५९]
३६   अल्भारो मोराटा   रियल म्याड्रिड   चेल्सी स्ट्राइकर €६५.५ £५८[त] २०१७ १९९२ [६०]
३७   Laporte, AymericAymeric Laporte   एथ्लेटिको बिल्बाउ   म्यानचेस्टर सिटी डिफेन्डर €६५.२ £५७ २०१८ १९९४ [६१]
३८   João Cancelo   युभेन्टस   म्यानचेस्टर सिटी डिफेन्डर €६५ £६०[थ] २०१९ १९९४ [६२]
३९   एडिन्सन काभानी   नेपोली   पेरिस सेन्ट-जर्मेन स्ट्राइकर €६४.५ £५५ २०१३ १९८७ [६३][६४]
४०   Pulisic, ChristianChristian Pulisic   बोरुसिया डर्टमन्ड   चेल्सी फरवार्ड €६४ £५८ २०१९ १९९८ [६५]
  एन्जेल डी मारिया   म्यानचेस्टर युनाइटेड   पेरिस सेन्ट-जर्मेन मिडफिल्डर €६४ £४४ २०१५ १९८८ [६६]
४२   Pierre-Emerick Aubameyang   बोरुसिया डर्टमन्ड   आर्सनल स्ट्राइकर €६३.७ £५६.१ २०१८ १९८९ [६७][६८]
४३   Alisson   ए.एस रोमा   लिभरपुल गोलकिपर €६२.५ £५६[द] २०१८ १९९२ [६९]
  रहिम स्टर्लिङ   लिभरपुल   म्यानचेस्टर सिटी फरवार्ड €६२.५ £४४[ध] २०१५ १९९४ [७०]
४५   फिगो, लुइसलुइस फिगो   बार्सिलोना   रियल म्याड्रिड मिडफिल्डर €६२ £३७ २००० १९७२ [७१][७२]
४६   ओस्कार   चेल्सी   Shanghai SIPG मिडफिल्डर €६१[न] £५२ २०१७ १९९१ [७३]
४७   Pjanić, MiralemMiralem Pjanić   युभेन्टस   बार्सिलोना मिडफिल्डर €६०[प] £५४.८ २०२० १९९० [४७]
  Jović, LukaLuka Jović   Eintracht Frankfurt   रियल म्याड्रिड स्ट्राइकर €६० £५२.४ २०१९ १९९७ [७४]
  Ndombele, TanguyTanguy Ndombele   Lyon   टोटनह्याम हट्स्पर मिडफिल्डर €६०[फ] £५३.८ २०१९ १९९६ [७५]
  Keïta, NabyNaby Keïta   RB Leipzig   लिभरपुल मिडफिल्डर €६० £५२.७५ २०१८ १९९५ [७६]
  राडामेल फाल्काओ   एत्लेटिको म्याड्रिड   मोनाको स्ट्राइकर €६०[ब] £५१ २०१३ १९८६ [७७][७८]

नोट

  1. Neymar paid his own termination clause, as is mandatory in Spain, making him a free agent.
  2. On loan since 2017, permanent move in July 2018
  3. Initial £105 million plus reported £37 million bonuses
  4. Initial fee of €126m plus €1.2m of solidarity contribution
  5. Initial €105 million plus reported €40 million bonuses
  6. Fee was to be paid over time with an initial €105 million, plus another €5 million in additional bonuses; Pogba's agent Mino Raiola also received a reported €27m from Juventus, from a portion of aforementioned transfer fee from Manchester United.
  7. Initial £89 million plus reported £60 million bonuses
  8. €100m plus €5m of solidarity contribution and €12m broker fee
  9. Fee was to be paid over time with an initial £75 million, plus another £15 million in additional bonuses.
  10. Kepa paid his own termination clause, as is mandatory in Spain, making him a free agent.[३०] He subsequently signed for Chelsea.[३१]
  11. fee originally in 150 billion lire; the fixed exchange rate between euro and lire was 1:1936.27. The fee was paid in 4 annual installments;[३४] on accounting purpose, the fee was listed as approx. €75m[३४]
  12. Initial €75 million, payable in 5 financial years, plus additional €10,5 million broker fee
  13. Initial €75 million plus reported €11 million bonuses
  14. Initial transfer fee for Ibrahimović is indeterminable. According to Barcelona's press release, Ibrahimović signed a 5-year contract, for €46 million fee in installments and the exchange of Eto'o (valued at €20 million) and the loan of Alexander Hleb (with an option to buy for a €10 million fee), with a €250 million release clause, making Ibrahimović worth €66 million plus the undisclosed loan fee of Hleb. However, the Hleb deal collapsed. Eventually Ibrahimović cost Barcelona €69.884 million according to their financial report, which included other fees. As per the Inter book the fee was €69.5 million, but part of the Inter fee (max. 5% according to FIFA regulation) were deducted and distributed by Barcelona to youth clubs of Ibrahimović: Malmö FF and AFC Ajax as solidarity contribution.
  15. The fee broke the world record in pound sterling, but not in euro (Zinedine Zidane was the most expensive in euro at that time); as the fee was paid in installments, the accountant that prepared the financial report adjusted the value to €66.073 million as the present value to reflect the loss in interest
  16. Fee was to be paid over time with an initial £58 million, plus another £12 million in additional bonuses.
  17. Cancelo's transfer equates to €65 million as part-exchange deal, where Danilo would be sent to Juventus.
  18. Initial fee of £56 million with reported performance related bonuses of £9 million.
  19. Fee was to be paid over time with an initial £44 million, plus another £5 million in additional bonuses.
  20. Estimated figure. The transfer fee has not been disclosed.
  21. Initial €60 million plus reported €10 million bonuses
  22. Initial €60 million plus reported €10 million bonuses
  23. Estimated figure. The transfer fee has not been disclosed.

देशअनुसार कीर्तिमानी खेलाडीको संख्यासम्पादन

देश खेलाडी किर्तिमान बिक्री किर्तिमान खरिद किर्तिमान
  इंगल्यान्ड १५ १९ १८
  इटाली १४ १८
  अर्जेन्टिना
  ब्राजिल
  फ्रान्स
  स्कटल्याण्ड
  नेदरल्याण्ड
  वेल्स
  पोर्चुगल
  स्पेन
  उरुग्वे
  डेनमार्क
  स्विडेन

सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. १.० १.१ "Neymar: Paris St-Germain sign Barcelona forward for world record 222m euros", BBC Sport, मूलबाट ५ मे २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ४ अगस्ट २०१७ 
  2. "FC Barcelona communiqué on Neymar Jr" (प्रेस विज्ञप्ति), FC Barcelona, ३ अगस्ट २०१७, मूलबाट ३ अगस्ट २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३ अगस्ट २०१७ 
  3. ३.० ३.१ Wallace, Sam, "Neymar becomes most expensive footballer of all time in £198m move to PSG (paid for with one cheque)", The Daily Telegraph, मूलबाट ५ अगस्ट २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ४ अगस्ट २०१७ 
  4. ४.० ४.१ Lowe, Sid; Laurens, Julien; Hunter, Andy, "Neymar set to seal world-record move to PSG worth £450m in fees and wages", The Guardian, मूलबाट ३ अगस्ट २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ४ अगस्ट २०१७ 
  5. Lovett, Samuel, "PSG sign Neymar from Barcelona in £200m world-record deal", The Independent, मूलबाट ६ अगस्ट २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ४ अगस्ट २०१७ 
  6. "PSG trigger Mbappe's permanent transfer", ESPN.com (अङ्ग्रेजीमा), २०१८-०२-१९, अन्तिम पहुँच २०२१-०६-२२ 
  7. "Philippe Coutinho: Liverpool agree £142m deal with Barcelona for Brazil midfielder", BBC Sport, ६ जनवरी २०१८, मूलबाट ६ जनवरी २०१८-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ६ जनवरी २०१८ 
  8. "Atlético Madrid sign Benfica teenager João Felix for fee of €126m", The Guardian, ३ जुलाई २०१९, मूलबाट ११ सेप्टेम्बर २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ४ जुलाई २०१९ 
  9. "Antoine Griezmann: Barcelona sign Atletico Madrid forward", BBC, १२ जुलाई २०१९, मूलबाट २० सेप्टेम्बर २०२०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २० सेप्टेम्बर २०२० 
  10. "Ousmane Dembele: Barcelona close to signing Borussia Dortmund forward", BBC Sport, २५ अगस्ट २०१७, मूलबाट २५ अगस्ट २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २५ अगस्ट २०१७ 
  11. "Borussia Dortmund confirm Barcelona close to Ousmane Dembele deal", ESPN FC, २५ अगस्ट २०१७, मूलबाट २५ अगस्ट २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २५ अगस्ट २०१७ 
  12. "Official: Pogba signs for Man Utd for €105m", Football Italia, ८ अगस्ट २०१६, मूलबाट २० अगस्ट २०१६-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ८ अगस्ट २०१६ 
  13. "Paul Pogba: Manchester United re-sign France midfielder for world-record £89m", BBC Sport, ८ अगस्ट २०१६, मूलबाट ३ मे २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ८ अगस्ट २०१६ 
  14. Rej, Arindam (८ अगस्ट २०१६), "Paul Pogba completes record transfer to Manchester United from Juventus", ESPN, मूलबाट २२ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ८ अगस्ट २०१६ 
  15. "Eden Hazard: Real Madrid sign Chelsea forward for fee that could exceed £150m", BBC Sport, ७ जुन २०१९, मूलबाट २० जुन २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २० अगस्ट २०१९ 
  16. Romano, Fabrizio (१० जुलाई २०१८), "Cristiano Ronaldo joining Juventus in €100m deal from Real Madrid", The Guardian, अन्तिम पहुँच २० सेप्टेम्बर २०२० 
  17. "Spurs accept £85m Bale bid", BBC Sport, १ अगस्ट २०१३, मूलबाट ८ फेब्रुअरी २०१६-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१३ 
  18. "Man Utd accept £80m Ronaldo bid", BBC Sport, ११ जुन २००९, मूलबाट १२ जनवरी २०१६-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  19. "Ronaldo agrees six-year Real deal", BBC Sport, २६ जुन २००९, मूलबाट १२ जनवरी २०१६-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २७ जुन २००९ 
  20. Gladwell, Ben (२६ जुलाई २०१६), "Juventus complete Gonzalo Higuain signing from Napoli in €90 million deal", ESPN, मूलबाट २८ जुलाई २०१६-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २६ जुलाई २०१६ 
  21. sport, Guardian; Reuters (२६ जुलाई २०१६), "Gonzalo Higuaín seals £75.3m move from Napoli to Juventus", The Guardian, मूलबाट २४ डिसेम्बर २०१६-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २९ जुलाई २०१६ 
  22. "Harry Maguire: Man Utd sign Leicester defender for world record £80m", BBC Sport, मूलबाट ५ अगस्ट २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ५ अगस्ट २०१९ 
  23. "Romelu Lukaku: Man Utd sign Everton striker for initial £75m on five year deal", BBC, १० जुलाई २०१७, मूलबाट १३ जुन २०१८-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १४ फेब्रुअरी २०१८ – BBC Sportद्वारा। 
  24. "Romelu Lukaku signs for Man United to complete switch from Everton", ESPN, १० जुलाई २०१७, मूलबाट १२ जुलाई २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १० जुलाई २०१७ 
  25. "Virgil van Dijk: Liverpool to sign Southampton defender for world record £75m", BBC Sport, मूलबाट ७ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २८ डिसेम्बर २०१७ 
  26. Whaling, James (२८ मार्च २०१६), "Luis Suarez's Barcelona transfer fee "revealed as £65m" – £10m LESS than his Liverpool release clause", Mirror, मूलबाट २८ मार्च २०१६-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २९ अगस्ट २०१६ 
  27. "Lukaku: Inter Milan sign Belgium striker from Manchester United for £74m", BBC Sport, ८ अगस्ट २०१९, मूलबाट ८ अगस्ट २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ८ अगस्ट २०१९ 
  28. "Inter sign Lukaku from Man United for €80m", ESPN, ८ अगस्ट २०१९, मूलबाट ९ अगस्ट २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २० अगस्ट २०१९ 
  29. "Nicolas Pepe: Arsenal sign Lille winger for club record fee", BBC Sport, १ अगस्ट २०१९, मूलबाट ३ अगस्ट २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३ अगस्ट २०१९ 
  30. ३०.० ३०.१ "Kepa pays termination clause", Athletic Bilbao, ८ अगस्ट २०१८, मूलबाट ८ अगस्ट २०१८-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ८ अगस्ट २०१८ 
  31. "Kepa arrives at Chelsea", Chelsea F.C., ८ अगस्ट २०१८, अन्तिम पहुँच ८ अगस्ट २०१८ 
  32. Aarons, Ed (२७ मार्च २०१९), "Bayern Munich confirm £68m signing of Lucas Hernandez from Atlético Madrid", The Guardian, मूलबाट ३१ जुलाई २०२०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २० सेप्टेम्बर २०२० 
  33. "Kai Havertz completes move to Chelsea from Bayer Leverkusen", The Guardian, ४ सेप्टेम्बर २०२०, मूलबाट १९ सेप्टेम्बर २०२०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २० सेप्टेम्बर २०२० 
  34. ३४.० ३४.१ "Reports and Financial Statement at 30 June 2002", Juventus F.C., २० सेप्टेम्बर २००२, मूलबाट ७ जुन २०१५-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २९ अगस्ट २०१३ 
  35. Fifield, Dominic (१० जुलाई २००१), "Real hail £46m Zidane", The Guardian, मूलबाट ३० अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  36. "Zidane makes record Real switch", BBC Sport, ९ जुलाई २००१, मूलबाट २४ सेप्टेम्बर २००८-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  37. "Zidane al Real", Juventus F.C. (इटालेलीमा), ९ जुलाई २००१, मूलबाट ६ अगस्ट २००१-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १५ सेप्टेम्बर २०११ 
  38. Jackson, Jamie (२६ अगस्ट २०१४), "Ángel di María completes record £59.7m move to Manchester United", The Guardian, मूलबाट ३० अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  39. Delaney, Miguel (२४ अगस्ट २०१४), "Man United agree Angel Di Maria fee", ESPN, मूलबाट २५ जुलाई २०१८-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २९ मे २०१६ 
  40. "Matthijs de Ligt: Juventus sign defender from Ajax in a £67.5m deal", BBC Sport, १८ अगस्ट २०१९, मूलबाट २१ जुलाई २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १८ अगस्ट २०१९ 
  41. "Ora è ufficiale: De Ligt alla Juve. Affare da 85,5 milioni, stipendio escluso", La Gazzetta dello Sport, १८ अगस्ट २०१९, मूलबाट १८ अक्टोबर २०२०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २७ अगस्ट २०१९ 
  42. "Frenkie de Jong to join Barcelona in €75m summer transfer from Ajax", The Guardian, २३ जनवरी २०१९, मूलबाट १२ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ६ जुलाई २०१९ 
  43. "James Rodríguez signs for Real Madrid for a reported £63m", The Guardian, २२ जुलाई २०१४, मूलबाट ३० अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २२ जुलाई २०१४ 
  44. Rice, Simon (२२ जुलाई २०१४), "James Rodriguez joins Real Madrid", The Independent, मूलबाट २५ सेप्टेम्बर २०१५-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २२ जुलाई २०१४ 
  45. "Kevin de Bruyne: Manchester City sign Wolfsburg midfielder", BBC Sport, ३० अगस्ट २०१५, मूलबाट १७ डिसेम्बर २०१५-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३० अगस्ट २०१५ 
  46. "Kevin De Bruyne completes move to Man City from Wolfsburg", Sky Sports, ३० अगस्ट २०१५, मूलबाट ४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३० अगस्ट २०१५ 
  47. ४७.० ४७.१ "Barcelona exchange Arthur for Miralem Pjanic in deal with Juventus", The Guardian, २९ जुन २०२०, मूलबाट २९ जुन २०२०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३० अगस्ट २०१५ 
  48. "Napoli sign Nigeria forward Osimhen from Lille", ESPN, ३१ जुलाई २०२०, मूलबाट ३ अगस्ट २०२०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३१ जुलाई २०२० 
  49. "Rodri: Manchester City pay £62.8m release clause for Atletico Madrid's Spain midfielder", BBC Sport, ३ जुलाई २०१९, मूलबाट ४ जुलाई २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ६ जुलाई २०१९ 
  50. "Thomas Lemar: Atletico Madrid newcomer 'very happy' to complete move", BBC Sport, ३० जुलाई २०१८, मूलबाट १४ अगस्ट २०१८-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३० जुलाई २०१८ 
  51. "Zlatan Ibrahimovic signs five-year deal at Barcelona", The Guardian, २७ जुलाई २००९, मूलबाट ४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  52. "Relazione sulla Gestione", FC Internazionale Milano SpA 2008–09 Bilancio (इटालेलीमा), Italian C.C.I.A.A., २०१०, पृ: ४। 
  53. "Nota Integrativa", FC Internazionale Milano SpA 2009–10 Bilancio (इटालेलीमा), Italian C.C.I.A.A., २०११, पृ: 6, 18। 
  54. "área económica", Memoria 2009–10 (स्पेनीमा), FC Barcelona, १८ अक्टोबर २०१०, पृ: 173, 184, १५ मे २०१२-को मूल सङ्ग्रहित|archiveurl= |url= आवश्यक (सहायता) 
  55. "Manchester City sign Benfica defender in £65m deal", Sky Sports, ३० सेप्टेम्बर २०२०, मूलबाट ४ अक्टोबर २०२०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३० सेप्टेम्बर २०२० 
  56. Jamie Jackson (१० जुलाई २०१८), "Manchester City seal £60m deal for Leicester's Riyad Mahrez", The Guardian (प्रेस विज्ञप्ति), मूलबाट १० जुलाई २०१८-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १० जुलाई २०१८ 
  57. "Kaka completes Real Madrid switch", BBC Sport, ९ जुन २००९, मूलबाट ७ मे २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  58. "Kaka agrees move to Real Madrid", The Guardian, ९ जुन २००९, मूलबाट ४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  59. Perez, Mike (१ जुलाई २००९), "Kaka sets sights on toppling Barcelona", The Independent (London), मूलबाट ३० अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  60. Fifield, Dominic; Romano, Fabrizio (१९ जुलाई २०१७), "Chelsea confirm deal agreed to sign Álvaro Morata from Real Madrid", The Guardian, मूलबाट १४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २० सेप्टेम्बर २०२० 
  61. "Manchester City break transfer record to sign Aymeric Laporte for £57.2m", The Guardian, ३० जनवरी २०१८, मूलबाट ६ नोभेम्बर २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २० सेप्टेम्बर २०२० 
  62. "Joao Cancelo: Man City complete deal for Juventus full-back as Danilo moves other way", BBC Sport, ७ अगस्ट २०१९, मूलबाट ७ अगस्ट २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ७ अगस्ट २०१९ 
  63. "Edinson Cavani joins Paris Saint-Germain for French club record fee", The Guardian, १६ जुलाई २०१३, मूलबाट २४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  64. Rice, Simon (१६ जुलाई २०१३), "PSG beat Real Madrid and Manchester City to £54m signing of Edinson Cavani", The Independent (London), मूलबाट २५ सेप्टेम्बर २०१५-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  65. "Christian Pulisic: Chelsea sign Borussia Dortmund forward for £58m", BBC Sport (British Broadcasting Corporation), २ जनवरी २०१९, मूलबाट २ जनवरी २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ जनवरी २०१९ 
  66. "Di Maria completes £44m PSG move", BBC Sport (British Broadcasting Corporation), ६ अगस्ट २०१५, मूलबाट ७ अगस्ट २०१५-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ६ अगस्ट २०१५ 
  67. "Arsenal sign Borussia Dortmund striker for club record £56m", BBC Sport, ३१ जनवरी २०१८, मूलबाट ४ फेब्रुअरी २०१८-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३१ जनवरी २०१८ 
  68. "Pierre-Emerick Aubameyang completes £56m Arsenal move", The Guardian, ३१ जनवरी २०१८, मूलबाट १५ जुन २०२०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३१ जनवरी २०१८ 
  69. "Alisson: Liverpool make Brazilian world's most expensive keeper", BBC Sport, १९ जुलाई २०१८, मूलबाट १८ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १९ जुलाई २०१८ 
  70. McNulty, Phil (१४ जुलाई २०१५), "Raheem Sterling: Man City sign winger in £49m deal", BBC Sport, मूलबाट २४ अगस्ट २०१५-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १९ जुलाई २०१४ 
  71. Ingle, Sean (२५ जुलाई २०००), "Why £37m isn't too much to pay for Figo", The Guardian, मूलबाट ४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  72. "Figo joins Real Madrid in record £37m deal", The Independent (London), २४ जुन २०००, मूलबाट ४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  73. "Oscar: Chelsea midfielder to join Shanghai SIPG for about £60m", BBC Sport, २३ डिसेम्बर २०१६, मूलबाट २७ जुलाई २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २४ डिसेम्बर २०१६ 
  74. Ostlere, Lawrence (४ जुन २०१९), "Real Madrid confirm Luka Jovic transfer from Frankfurt on six-year contact for fee exceeding £50m", The Independent, मूलबाट १६ जुन २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २० सेप्टेम्बर २०२० 
  75. "Tanguy Ndombele: Tottenham sign France midfielder from Lyon", BBC Sport, २ जुलाई २०१९, मूलबाट २ जुलाई २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ जुलाई २०१९ 
  76. "Liverpool agree club record deal for Leipzig midfielder for July 2018", BBC Sport, २९ अगस्ट २०१७, मूलबाट ९ नोभेम्बर २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १६ अक्टोबर २०१७ 
  77. "Radamel Falcao completes £51m transfer to Monaco", The Independent (London), ३१ मे २०१३, मूलबाट ४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४ 
  78. Holyman, Ian (३१ मे २०१३), "Monaco sign Falcao from Atletico", ESPN, मूलबाट ४ अप्रिल २०१९-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २ सेप्टेम्बर २०१४