आविष्कारकहरूको सूची

आविष्कार र आविष्कारक नामक यस सूचीमा आविष्कार, आविष्कारक, वर्ष र देशको नाम दिइएको छ।

वर्णानुक्रम अनुसार सूचीसम्पादन

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
अल-ख्वारिज्मी ७८०-८५० फारस बीजगणित
अमी अर्गाण्ड १७५०-१८०३ फ्रान्स अर्गाण्ड ल्याम्प
अर्नेस्ट रदरफोर्ड इङ्ल्यान्ड अणु १९११
अल्फ्रेड नोबल स्विडेन बारूद (डाइनामाइट) १८६७
अल्याक्जेण्डर पार्क्स इङ्ल्यान्ड प्लास्टिक १८५५
अल्वर्ट आइन्स्टाइन स्विटजरल्याण्ड E=mc १९०७
अल्वर्ट आइन्स्टाइन स्विटजरल्याण्ड सापेक्षताको सिद्धान्त

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
सर आइज्याक न्यूटन (४ जेनवरी १६४३३१ मार्च १७२७ इङ्ल्यान्ड गुरुत्वाकर्षणको सिद्धान्त
सर आइज्याक न्यूटन (४ जेनवरी १६४३३१ मार्च १७२७ इङ्ल्यान्ड गतिको नियम
आर्किमिडिज (२८७-२१२ ईसा पूर्व ) युनान आर्कीमिडिजको सिद्धान्त
आगस्तुस वाल्टर ब्रिटेन इलेक्ट्रोकर्डियोग्राफी १८८७
आरसीए संयुक्त राज्य अमेरिका कम्प्याक्ट डिस्क (सीडी) १९७२

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
इव्यहाँगेलिस्टा टोर्रिसेली इटाली ब्यारोमिटर १६४३
एलिशा जी. ओटिस संयुक्त राज्य अमेरिका एलिभेटर १८५२
  • इव्यहाँगेलिस्टा टोर्रिसेली इटाली ब्यारोमिटर

सम्पादन

आविष्कारक/ खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/ खोज वर्ष
ए. ई. बेक्वेरेल फ्रांस इलेक्ट्रिक ल्याम्प १८६७
एडवर्ड बटलर इङ्ल्यान्ड मोटरसाईकल १८८४
एड्विन एच आर्मस्ट्रङ संयुक्त राज्य अमेरिका एफ एम रेडियो
एलियास होवे संयुक्त राज्य अमेरिका सिलाई मशीन १८४६
एलिशा जी. ओटिस संयुक्त राज्य अमेरिका एलिभेटर १८५२
एल्वा फिशर संयुक्त राज्य अमेरिका धुलाई मशीन १९०६

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
ओलात्यस रोमर डेनमार्क प्रकाशको वेग १६७५

सम्पादन

आविष्कारक/ खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/ खोज वर्ष
कार्ल डी. वान सौरब्रोन जर्मनी साईकल १८१६
किङ जिल्लाहरूट संयुक्त राज्य अमेरिका रेजर १९०१
क्रस्टोफर शोलेज र कार्लोस ग्लिडन संयुक्त राज्य अमेरिका टाइपराइटर १८६७
क्रिश्चन हाइजेन्स नेदरल्याण्ड पेण्डुलम घडी १६५६

सम्पादन

आविष्कारक/ खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/ खोज वर्ष
ग्यालिलियो ग्यालिली १५ फेब्रुवरी १५६४ - ८ जनवरी १६४२ इटाली थर्मामीटर १५९३
ग्यालिलियो ग्यालिली १५ फेब्रुवरी १५६४ - ८ जनवरी १६४२ इटाली टेलिस्कोप १६०९

सम्पादन

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
चार्ल्स ब्याबेज २६ डिसेम्बर १७९१ – १८ अक्टोबर १८७१ इङ्ल्यान्ड डिफरेन्स इन्जिन सन् १८२२
चार्ल्स ब्याबेज २६ डिसेम्बर १७९१ – १८ अक्टोबर १८७१ इङ्ल्यान्ड एनालिटिकल इन्जिन
चार्ल्स व्यहीटस्टोन इङ्ल्यान्ड माइक्रोफोन १८२७

सम्पादन

सम्पादन

आविष्कारक/ खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/ खोज वर्ष
जर्ज साइमन ओहम जर्मनी ओहमको नियम १८२७
जी.डब्लू.ए. डमर इङ्ल्यान्ड एकीकृत सर्किट (इन्टिग्रेटेड सर्किट) १९५२
जेम्स पक्ले इङ्ल्यान्ड मेशीन गन १७१८
जोन पेम्बर्टन संयुक्त राज्य अमेरिका कोका-कोला १८८६
जोसेफ आस्पदिन इङ्ल्यान्ड पोर्टल्यान्ड सिमेन्ट
सर जोसेफ जे. थमसन इङ्ल्यान्ड इलेक्ट्रोन १८९७

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
निकोला टेस्ला १० जुलाई १८५६ - ७ जनवरी १९४३ सर्विया/ संयुक्त राज्य अमेरिका इलेक्ट्रिक मोटर () १८९२

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
पर्सी स्पेन्सर संयुक्त राज्य अमेरिका माइक्रोवेव ओभन १९४७

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
फ्रिडरिक मेशर जर्मनी डीएनए १८६९
डा. फेलिक्स होफमेन जर्मनी एस्पिरिन १८९९

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
बहरुजामिन फ्रहरुकलिन संयुक्त राज्य अमेरिका बाइफोकल लिनुहोस्स १७६०

सम्पादन

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
माइकल फराडे इङ्ल्यान्ड डायनेमो १८२२
माइकल फराडे इङ्ल्यान्ड एसी डायनामो १८३२
मिखाइल कलास्निकोभ सोभियत सङ्घ / रसिया एके फोर्टी सेभेन १९४७
म्याक्स प्ल्यान्क जर्मनी क्वाण्टम सिद्धान्त १९००
म्याडम क्यूरी र पियरे क्यूरी फ्रान्स रेडियोधर्मिता (एक्स रे) १८९८

सम्पादन

सम्पादन

आविष्कारक/खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/खोज वर्ष
रुडल्फ डिजेल १८ मार्च १८५८-२९ सेप्टेम्बर १९१३ जर्मनी डिजेल इन्जिन १८९२
रिचार्ड ट्रेव्यहिथिक इङ्ल्यान्ड लोकोमोटिभ १८०४
रोजर बेकन इङ्ल्यान्ड आवर्धक लिनुहोस्स

सम्पादन

आविष्कारक/ खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/ खोज वर्ष
लाज्लो बिरो अर्जेण्टीना बल पाइण्ट पेन १९४४
लिओ बेकल्याण्ड संयुक्त राज्य अमेरिका/ बेल्जियम बैकेराइट
लुयस एस। लेनोर्मांड फ्रान्स प्यारासुट १७८३
लेविस ई. वाटरम्यान संयुक्त राज्य अमेरिका फाउण्टेन पेन १८८४

सम्पादन

आविष्कारक/ खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/ खोज वर्ष
विलिस क्यारियर नोभेम्बर २६, १८७६ – अक्टोबर ७, १९५० संयुक्त राज्य अमेरिका एयर कण्डीशनिङ १९११
विलियम स्टेनले संयुक्त राज्य अमेरिका इलेक्ट्रिक ट्रान्सफार्मर १८८५
वानेवर बुश संयुक्त राज्य अमेरिका कम्प्युटर १९२८
वाल्टर हण्ट संयुक्त राज्य अमेरिका सेफ्टी पिन १८४९
वाल्डेमर पौल्सेन डेनमार्क टेप रेकर्डर १८९९
विलियम जर्ज आर्मस्ट्रङ संयुक्त अधिराज्य हाइडालिक क्रेन
विलियम लीर र एल्मर वैवरिंग संयुक्त राज्य अमेरिका कार रेडियो १९२९
विलियम स्टेनले संयुक्त राज्य अमेरिका इलेक्ट्रिक ट्रान्सफार्मर १८८५

सम्पादन

सम्पादन

सम्पादन

आविष्कारक/ खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/ खोज वर्ष
सिगमण्ड फ्रयड अस्ट्रिया मनोविश्लेषण १९०४
सैमुएल एफ. बी. मोर्स संयुक्त राज्य अमेरिका तार (टेलीग्रफ) १८३७
  • सिगमण्ड फ्रयड, अस्ट्रिया : मनोविश्लेषण

सम्पादन

आविष्कारक/ खोजकर्ता जीवनकाल राष्ट्रियता आविष्कार/ खोज वर्ष
हडावे संयुक्त राज्य अमेरिका स्टोभ १८९६
होफमन-ला रोश स्विटजरल्याण्ड एलसीडी १९७०

क्षसम्पादन

त्रसम्पादन

ज्ञसम्पादन

बाह्य लिङ्कहरूसम्पादन