दक्षिणपूर्व एसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

सन् २०१४ सम्ममा दक्षिणपूर्व एसियाका ९ वटा देशहरूको ३७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ। जसमा इन्डोनेसिया, भियतनाम, थाइल्याण्ड, फिलिपिन्स, मलेसिया, म्यानमार, कम्बोडिया तथा लाओस रहेका छन्। दक्षिणपूर्व एसियामै रहेको ब्रुनाई र सिङ्गापुरमा कुनै सम्पदालाई युनेस्कोले हालसम्म मान्यता दिएको छैन।[१][२] यस क्षेत्रमा रहेको इन्डोनेसिया र भियतनामको सबैभन्दा बढी ८-८ वटा सम्पदा सूचीकृत गरिएको छ।[३] यस क्षेत्रबाट सबैभन्दा पहिले १९९१ मा १५औं शत्रमा सामेल गरिएको थियो।[४]

इन्डोनेसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
बोरोबुदुर मन्दिर परिसरहरू   मगेलाङ रिजेन्सी, केन्द्रीय जाभा
७°३६′२८″द॰ ११०°१२′१३″पू॰ / ७.६०७७८°S ११०.२०३६१°E / -7.60778; 110.20361 (Borobudur Temple Compounds)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (vi)
१९९१ ५९२[५]
बाली प्रान्तको सांस्कृतिक परिदृश्य   बाली
८°२०′०″द॰ ११५°०′०″पू॰ / ८.३३३३३°S ११५.०००००°E / -8.33333; 115.00000 (Cultural Landscape of Bali Province)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (v), (vi)
7004195200000000000१९,५२० (४८,२००) २०१२ ११९४[६]
कोमोदो राष्ट्रिय निकुञ्ज   पूर्व नुसा टेङ्गगरा
८°३३′द॰ ११९°२९′पू॰ / ८.५५०°S ११९.४८३°E / -8.550; 119.483 (Komodo National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7005219322000000000२,१९,३२२ (५,४१,९६०) १९९१ ६०९[७]
लोरेन्ज राष्ट्रिय निकुञ्ज   पपुवा
४°४५′द॰ १३७°५०′पू॰ / ४.७५०°S १३७.८३३°E / -4.750; 137.833 (Lorentz National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006235000000000000२३,५०,००० (५८,००,०००) १९९९ ९५५[८]
प्रम्बनन मन्दिर परिसरहरू   केन्द्रीय जाभा
७°४५′८″द॰ ११०°२९′३०″पू॰ / ७.७५२२२°S ११०.४९१६७°E / -7.75222; 110.49167 (Prambanan Temple Compounds)
सांस्कृतिक:
(i), (iv)
१९९१ ६४२[९]
सङ्गिरण प्रारम्भिक मानव क्षेत्र   केन्द्रीय जाभा
७°२४′०″द॰ ११०°४९′०″पू॰ / ७.४००००°S ११०.८१६६७°E / -7.40000; 110.81667 (Sangiran Early Man Site)
सांस्कृतिक:
(iii), (vi)
7003560000000000000५,६०० (१४,०००) १९९६ ५९३[१०]
सुमात्राको उष्णप्रदेशीय वर्षावन धरोहर सुमात्रा,
२°३०′द॰ १०१°३०′पू॰ / २.५००°S १०१.५००°E / -2.500; 101.500 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7006259512400000000२५,९५,१२४ (६४,१२,६९०) २००४ सन् २०११ देखि यस सम्पदालाई खतरापूर्ण घोषित गरिएको छ । ११६७[११][१२]
उजुङ कुलोन राष्ट्रिय निकुञ्ज   बनटेनलमपुङ
६°४५′द॰ १०५°२०′पू॰ / ६.७५०°S १०५.३३३°E / -6.750; 105.333 (Ujung Kulon National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7004785250000000000७८,५२५ (१,९४,०४०) १९९१ ६०८[१३]

भियतनामका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
थाङ लोङको शाही कोटको केन्द्रीय क्षेत्र - हनोई हनोई, भियतनाम
२१°२′२२″उ॰ १०५°५०′१४″पू॰ / २१.०३९४४°N १०५.८३७२२°E / 21.03944; 105.83722 (Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (vi)
7001180000000000000१८ (४४); मध्यवर्ती क्षेत्र १०८ (२७०) २०१० [१४]
हो वंशको कोट   भिन लो जिल्ला, थान हो प्रान्त, भियतनाम
२०°४′४१″उ॰ १०५°३६′१७″पू॰ / २०.०७८०६°N १०५.६०४७२°E / 20.07806; 105.60472 (Citadel of the Ho Dynasty)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7002156000000000000१५६ (३९०); मध्यवर्ती क्षेत्र ५,०७९ (१२,५५०) २०११ [१५]
हुए धरोहरहरूको परिसर   थुआ थिन-हुए प्रान्त, भियतनाम
१६°२८′१०″उ॰ १०७°३४′४०″पू॰ / १६.४६९४४°N १०७.५७७७८°E / 16.46944; 107.57778 (Complex of Hué Monuments)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९९३ [१६]
हा लोङ खाडी   कवाङ निन प्रान्त, भियतनाम
२०°५४′उ॰ १०७°६′पू॰ / २०.९००°N १०७.१००°E / 20.900; 107.100 (Ha Long Bay)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005150000000000000१,५०,००० (३,७०,०००) १९९४ [१७]
होइ एन प्राचीन सहर   कवाङ नाम प्रान्त, भियतनाम
१५°५३′०″उ॰ १०८°२०′०″पू॰ / १५.८८३३३°N १०८.३३३३३°E / 15.88333; 108.33333 (Hoi An Ancient Town)
सांस्कृतिक:
(ii), (v)
7001300000000000000३० (७४); मध्यवर्ती क्षेत्र २८० (६९०) १९९९ [१८]
माय सन मन्दिर   कवाङ नाम प्रान्त, भियतनाम
१५°३१′०″उ॰ १०८°३४′०″पू॰ / १५.५१६६७°N १०८.५६६६७°E / 15.51667; 108.56667 (My Son Sanctuary)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7002142000000000000१४२ (३५०); मध्यवर्ती क्षेत्र ९२० (२,३००) १९९९ [१९]
फोङ ना-के बङ राष्ट्रिय निकुञ्ज   कवाङ बिन प्रान्त, भियतनाम
१७°३२′१४″उ॰ १०६°९′५″पू॰ / १७.५३७२२°N १०६.१५१३९°E / 17.53722; 106.15139 (Phong Nha-Ke Bang National Park)
प्राकृतिक:
(viii)
7004857540000000000८५,७५४ (२,११,९००) २००३ [२०]
ट्राङ एन परिदृश्य परिसर   निन बिन प्रान्त, भियतनाम
२०°१५′२४″उ॰ १०५°५३′४७″पू॰ / २०.२५६६७°N १०५.८९६३९°E / 20.25667; 105.89639 (Trang An - Ninh Binh)
मिश्रित:
(v), (vii), (viii)
२०१४ [२१]

मलेसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
लेङ्गगोङ उपत्यकाको पुरातात्विक धरोहर   पेराक, मलेसिया
५°४′उ॰ १००°५८′पू॰ / ५.०६७°N १००.९६७°E / 5.067; 100.967 (Lenggong Valley)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7002399000000000000३९९ (९९०) २०१२ [२२]
गुनुङ मुलु राष्ट्रिय निकुञ्ज   उत्तरी सरावाक, बोर्नियो, मलेसिया
४°८′उ॰ ११४°५५′पू॰ / ४.१३३°N ११४.९१७°E / 4.133; 114.917 (Gunung Mulu National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
7004528640000000000५२,८६४ (१,३०,६३०) २००० [२३]
किनाबलु निकुञ्ज   सबाह, बोर्नियो, मलेसिया
६°१५′उ॰ ११६°३०′पू॰ / ६.२५०°N ११६.५००°E / 6.250; 116.500 (Kinabalu Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004753700000000000७५,३७० (१,८६,२००) २००० [२४]
मलाकाजर्ज टाउन, मलाकाको सिधा एतिहासिक सहरहरू   मलाकापेनाङ, मलाय पेनिनसुला, मलेसिया
५°२५′१७″उ॰ १००°२०′४५″पू॰ / ५.४२१३९°N १००.३४५८३°E / 5.42139; 100.34583 (Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
7002148000000000000१४८ (३७०); मध्यवर्ती क्षेत्र २८४ (७००) २००८ [२५]

म्यानमारका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

क्र.सं. सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
प्यु प्राचीन सहरहरू   मन्डाले प्रान्त, म्यान्मार
२२°२८′१२″उ॰ ९५°४९′७″पू॰ / २२.४७०००°N ९५.८१८६१°E / 22.47000; 95.81861 (Pyu Ancient Cities)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
२०१४ [२६]

कम्बोडियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अङ्कोर   सिम रिप प्रान्त, कम्बोडिया
१३°२६′उ॰ १०३°५०′पू॰ / १३.४३३°N १०३.८३३°E / 13.433; 103.833 (Angkor)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv)
7004400000000000000४०,००० (९९,०००) १९९२ [२७][२८]
[२९]
प्रिह विहार मन्दिर   प्रिह विहार प्रान्त, कम्बोडिया
१४°२३′१८″उ॰ १०४°४१′२″पू॰ / १४.३८८३३°N १०४.६८३८९°E / 14.38833; 104.68389 (Temple of Preah Vihear)
सांस्कृतिक:
(i)
7002155000000000000१५५ (३८०); buffer zone २,६४३ (६,५३०) २००८ [३०]

फिलिपिन्सका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
फिलिपिन्सका बरुके चर्चहरू मनिला
१४°३५′२०″उ॰ १२०°५८′३०″पू॰ / १४.५८८८९°N १२०.९७५००°E / 14.58889; 120.97500 (San Agustin Church)
सांस्कृतिक:
(ii, iv)
१९९३ [३१]
भिगनको
एतिहासिक सहर
इलोकस सुर
१७°३४′उ॰ १२०°२३′पू॰ / १७.५६७°N १२०.३८३°E / 17.567; 120.383 (Vigan City)
सांस्कृतिक:
(x)
१९९ [३२]
माउन्ट ह्यामीगुइटन रेन्ज वन्यजन्तु आरक्ष दभाओ ओरिएन्टल
६°४४′२४″उ॰ १२६°१०′५४″पू॰ / ६.७४०००°N १२६.१८१६७°E / 6.74000; 126.18167 (Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary)
प्राकृतिक:
(iii)
२०१४ [३३]
पोर्टो प्रिन्सिस भूमिगत नदी राष्ट्रिय निकुञ्ज पलावन
१०°१०′उ॰ ११८°५५′पू॰ / १०.१६७°N ११८.९१७°E / 10.167; 118.917 (Puerto Princesa Subterranean River National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
१९९९ [३४]
Rice Terraces of the Philippine Cordilleras इफुगाओ
१५°२०′उ॰ ९८°५५′पू॰ / १५.३३३°N ९८.९१७°E / 15.333; 98.917 (Rice Terraces of the Philippine Cordilleras)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v)
१९९५ [३५]
तुबबतहा रिफ प्राकृतिक निकुञ्ज सुलु सागर
८°५५′उ॰ ११९°५५′पू॰ / ८.९१७°N ११९.९१७°E / 8.917; 119.917 (Tubbataha Reefs Natural Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
१९९३ [३६]

लाओसका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
लुआङ प्रबाङको सहर   लुआङ प्रबाङ प्रान्त, लाओस
१९°५३′२०″उ॰ १०२°८′०″पू॰ / १९.८८८८९°N १०२.१३३३३°E / 19.88889; 102.13333 (Town of Luang Prabang)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (v)
7004400000000000000४०,००० (९९,०००) १९९५ [३७]
चम्पासक सांस्कृतिक परिदृश्य भित्र रहेका भाट फो र सम्बद्ध प्राचीन बस्तीहरू   चम्पासक प्रान्त, लाओस
१४°२३′१८″उ॰ १०४°४१′२″पू॰ / १४.३८८३३°N १०४.६८३८९°E / 14.38833; 104.68389 (Temple of Preah Vihear)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (vi)
7004390000000000000३९,००० (९६,०००) २००१ [३८]

थाइल्याण्डका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
बन चियाङ पुरातात्विक क्षेत्र उडोन थनी प्रान्त
१७°३२′५५″उ॰ १०३°४७′२३″पू॰ / १७.५४८६१°N १०३.७८९७२°E / 17.54861; 103.78972 (Ban Chiang Archaeological Site)
सांस्कृतिक:
(iii)
7001640000000000000६४ (१६०) १९९२ [३९]
डोङ फयायेन-खाओ याई वन्यजन्तु परिसर सराबुरी र अन्य
१४°२०′उ॰ १०२°३′पू॰ / १४.३३३°N १०२.०५०°E / 14.333; 102.050 (Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex)
प्राकृतिक:
(x)
7005615500000000000६,१५,५०० (१५,२१,०००) २००५ [४०]
अयुटथायाको एतिहासिक सहर   अयुटथाया प्रान्त
१४°२०′५२″उ॰ १००°३३′३८″पू॰ / १४.३४७७८°N १००.५६०५६°E / 14.34778; 100.56056 (Historic City of Ayutthaya)
सांस्कृतिक:
(iii)
7002289000000000000२८९ (७१०) १९९१ [४१]
सुखोथाइको एतिहासिक सहर र सम्बद्ध एतिहासिक सहरहरू सुखोथाइकमफेङ फेट प्रान्त
१७°०′२६″उ॰ ९९°४७′२३″पू॰ / १७.००७२२°N ९९.७८९७२°E / 17.00722; 99.78972 (Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns)
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
7004118520000000000११,८५२ (२९,२९०) १९९१ [४२]
थुङ्गयाई-हवाई खा खेङ वन्यजन्तु आरक्ष कन्चनाबुरी, टकउठाइ थानी प्रान्त
१५°२०′उ॰ ९८°५५′पू॰ / १५.३३३°N ९८.९१७°E / 15.333; 98.917 (Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7005622200000000000६,२२,२०० (१५,३७,०००) १९९१ [४३]

सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अन्तिम पहुँच १० सेप्टेम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अन्तिम पहुँच २० अक्टोबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ सेप्टेम्बर २०११ 
  5. "Borobudur Temple Compounds", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "Cultural Landscape of Bali Province", UNESCO, अन्तिम पहुँच १ जुलाई २०१२ 
  7. "Komodo National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Lorentz National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Prambanan Temple Compounds", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  10. "Sangiran Early Man Site", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  11. "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra", UNESCO, अन्तिम पहुँच २५ जुन २०११ 
  12. "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra", UNESCO, अन्तिम पहुँच २६ जुलाई २०११ 
  13. "Ujung Kulon National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  14. "Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  15. "Citadel of the Ho Dynasty", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  16. "Complex of Hué Monuments", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  17. "Ha Long Bay", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  18. "Hoi An Ancient Town", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  19. "My Son Sanctuary", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  20. "Phong Nha-Ke Bang National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  21. "Trang An Landscape Complex", UNESCO, अन्तिम पहुँच २३ जुन २०१४ 
  22. "Archaeological Heritage of the Lenggong Valley", UNESCO, अन्तिम पहुँच २ जुलाई २०१२ 
  23. "Gunung Mulu National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  24. "Kinabalu Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  25. "Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  26. "Pyu Ancient Cities", UNESCO, अन्तिम पहुँच २२ जुन २०१४ 
  27. "Angkor", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  28. 16th session 1992, pp. 37–38, annex VI
  29. 28th session 2004, pp. 66–67
  30. "Temple of Preah Vihear", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  31. "Baroque Churches of the Philippines", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  32. "Historic Town of Vigan", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  33. "Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  34. "Puerto Princesa Subterranean River National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  35. "Rice Terraces of the Philippine Cordilleras", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  36. "Tubbataha Reefs Natural Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  37. "Town of Luang Prabang", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  38. "Vat Phou and Associated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  39. "Ban Chiang Archaeological Site", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  40. "Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  41. "Historic City of Ayutthaya", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  42. "Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  43. "Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरूसम्पादन