ठूला पुस्तकालयहरूको सूची

ठूला पुस्तकालयहरूको यस क्रमबद्ध सूचीमा पुस्तकालयहरू समावेश छन् जहाँ २००८ को मापन अनुसार १.५ करोड भन्दा अधिक वस्तुहरू भण्डारण गरिएको छ।

विश्वको सबैभन्दा ठूला पुस्तकालयहरूसम्पादन

# नाम देश स्थान वस्तुको सङ्ख्या आगन्तुक प्रति वर्ष बजेट कर्मचारी
ब्रिटिस पुस्तकालय संयुक्त अधिराज्य लन्डन बोस्टन स्पा[१] _0180000000१७-२० करोड [२][३][४]
_0001750000१७.५ लाख[५] _01410000000£१४.१ करोड[६] _01977१,९७७[६]
काङ्ग्रेसको पुस्तकालय संयुक्त राज्य अमेरिका वासिङ्टन डिसी _0168000000१७ करोड+[७] _0001750000१९ लाख[८] _19523722680$६९.६११ करोड[८] _03624३,१४९[८]
साङ्घाई पुस्तकालय चीन साङ्घाई _0050000000५ करोड ६० लाख [९] _0001170000 _01640000000 _01972
न्युयोर्क सार्वजनिक पुस्तकालय संयुक्त राज्य अमेरिका न्युयोर्क सहर _005500000५ करोड ५० लाख [१०] _0018000000१.८ करोड[१०] _07546275000$२५ करोड[१०] _02937३,०००[१०]
क्यानडाको पुस्तकालय तथा अभिलेेेेेेखालय क्यानडा ओटावा _0054000000५ करोड ४० लाख [११] _0116900000$११.६९ करोड[१२] _00874८७४[१२]
रूसी राज्य पुस्तकालय रूस मस्को _0044400000४ करोड ७२ लाख [१३] _0001170000९.६४ लाख[१३] _01640000000२.४ अर्ब रूसी रूबल[१३] _01972१,६१८[१३]
शाही डेनमार्केेेेली पुस्तकालय डेनमार्क कोपनहेगनअहुस _0035400000४ करोड २५ लाख (भौतिक वस्तु)[१४] _0000850301१४.५ लाख[१४] _02249892000५२.३८ करोड डेनमार्केेेली क्रोन[१४] _00492८००+[१५]
राष्ट्रिय पुस्तकालय जापान टोकियोक्योटो _0041900000४ करोड १९ लाख [१६] _0000654000६५४,०००[१६] _07128927000¥२१.८ अर्ब[१६] _00908908[१६]
बिब्लियोतेक नास्योनाल दे फ्रँस फ्रान्स पेरिस _0040000000४ करोड [१७] _0001300000१३ लाख[१८] _11038967000€२५.४ करोड[१९] _02668२,६६८[२०]
१० चीनको राष्ट्रिय पुस्तकालय चीन बेइजिङ _0037700000३ करोड ७७ लाख [२१] _0005200000५२ लाख[२२] _01365१,३६५[२२]
११ रूसको राष्ट्रिय पुस्तकालय रूस सेन्ट पिटर्सबर्ग _0036500000३ करोड ६५ लाख [२३] _0000966000१० लाख[२३]
१२ जर्मनेली राष्ट्रिय पुस्तकालय जर्मनी लाइपसिक र फ्राङ्कफर्ट _0034200000३ करोड ६१ लाख [२४] _000029973३५०,७१३[२४] _01834033100€५.४९ करोड[२४] _00622६४२[२४]
१३ बिब्लियोतेका नास्योनाल दे एस्पान्या स्पेन मड्रिड _0033100000३ करोड ३१ लाख [२५] _02299060450€२.९२ करोड[२६] _01090४९२[२६]
14 रूसी विज्ञान प्रतिष्ठानको पुस्तकालय रूस सेन्ट पिटर्सबर्ग _0026500000२ करोड ६५ लाख [२७]
15 बर्लिन राज्य पुस्तकालय जर्मनी बर्लिन _0023400000२ करोड ३४ लाख[२८] _0001400000१४ लाख[२८]
१६ बोस्टन सार्वजनिक पुस्तकालय संयुक्त राज्य अमेरिका बोस्टन, म्यासेचुसेट्स _0022400000२ करोड २४ लाख [२९] _01174200390$३.८९ करोड[३०]
17 न्युयोर्क राज्य पुस्तकालय संयुक्त राज्य अमेरिका आल्बानी, न्युयोर्क _0020000000२ करोड [३१]
१८ हार्वर्ड पुस्तकालय संयुक्त राज्य अमेरिका क्याम्ब्रिज, म्यासेचुसेट्स _0018900000१.८९ करोड [३२] _00922९२२[३२]
१९ स्विडेनको राष्ट्रिय पुस्तकालय स्विडेन स्टकहोम _0018000000१.८ करोड [३३] ३६.४५ करोड क्रोना[३४]
२० युक्रेनको भेर्नादस्की राष्ट्रिय पुस्तकालय युक्रेन किभ _0015000000१.५५ करोड [३५] _0000500000५००,०००[३५] _00188609910५.०३ करोड ₴[३६] _00900९००[३५]
21 यल पुस्तकालय संयुक्त राज्य अमेरिका न्यु हेभन, कनेक्टिकट _0015200000१.५२ करोड [३७]
२२ इरानको राष्ट्रिय पुस्तकालय इरान तेहरान _0015000000१.५ करोड _0001400000१४ लाख

सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. "British Library at Boston Spa", bl.uk, अन्तिम पहुँच २६ जुन २०१९ 
  2. Wight, Colin, "Facts and figures", bl.uk, अन्तिम पहुँच ३ सेप्टेम्बर २०१७ 
  3. "BL Accounts 2019", bl.uk, अन्तिम पहुँच २३ जुलाई २०१९ 
  4. "BL Exhibition Notes", bl.uk, अन्तिम पहुँच ११ जुन २०१८ 
  5. "The British Library Annual Report and Accounts 2008/09 – Performance", २००९, मूलबाट २५ मार्च २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १४ जुलाई २०१० 
  6. ६.० ६.१ "The British Library Annual Accounts 2008/09", २००९, मूलबाट २९ फेब्रुअरी २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १५ जुलाई २०१० 
  7. "General information", Library of Congress, अन्तिम पहुँच ५ मे २०२० 
  8. ८.० ८.१ ८.२ "General Information – About the Library (Library of Congress)", अन्तिम पहुँच १५ मे २०२० 
  9. "About Us", जुन २०२०। 
  10. १०.० १०.१ १०.२ १०.३ "The New York Public Library's 2009 Annual Report", २००९, मूलबाट २३ मार्च २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १५ जुलाई २०१० 
  11. "About the Collection – Library and Archives Canada", १० फेब्रुअरी २०१४, अन्तिम पहुँच १ जनवरी २०१५ 
  12. १२.० १२.१ "Report on Plans and Priorities (RPP) 2016–17: Planned expenditures", Library and Archives Canada, ९ अगस्ट २०१६, अन्तिम पहुँच १३ जनवरी २०१७ 
  13. १३.० १३.१ १३.२ १३.३ "Годовой отчет РГБ 2018 (по состоянию на 01.01.2019)", १ जनवरी २०१९, अन्तिम पहुँच १७ जुन २०१९ 
  14. १४.० १४.१ १४.२ "Årsrapport 2017 for Det Kgl. Bibliotek" (डेनमार्केलीमा), Det Kgl. Bibliotek, ५ मार्च २०१८, अन्तिम पहुँच ५ अप्रिल २०२० 
  15. "Job og karriere" (डेनमार्केलीमा), Det Kgl. Bibliotek, अन्तिम पहुँच ५ अप्रिल २०२० 
  16. १६.० १६.१ १६.२ १६.३ "National Diet Library Statistics", २०१७, अन्तिम पहुँच ६ अप्रिल २०१७ 
  17. "BnF – ABC of the collections: N for Numerous", ८ मार्च २०१०, मूलबाट २९ फेब्रुअरी २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १५ जुलाई २०१० 
  18. "BnF – La BnF en chiffres – Publics" (Frenchमा), १४ अक्टोबर २००९, मूलबाट २९ फेब्रुअरी २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १४ जुलाई २०१० 
  19. "BnF – La BnF en chiffres – Budget" (Frenchमा), १४ अक्टोबर २००९, मूलबाट २९ फेब्रुअरी २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १४ जुलाई २०१० 
  20. "BnF – La BnF en chiffres – Personnels" (Frenchमा), २३ डिसेम्बर २०१०, अन्तिम पहुँच २८ सेप्टेम्बर २०१२ 
  21. "馆藏实体资源一览" (चिनियाँमा), २०१६, मूलबाट २७ फेब्रुअरी २०१७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ९ सेप्टेम्बर २०१७ 
  22. २२.० २२.१ "ANNUAL REPORT TO CDNL 2010", २००९, मूलबाट २५ मार्च २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १४ जुलाई २०१० 
  23. २३.० २३.१ "Российская национальная библиотека: Статистические данные за 2005 – 2009 гг.", २०११, मूलबाट ९ सेप्टेम्बर २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २६ सेप्टेम्बर २०१२ 
  24. २४.० २४.१ २४.२ २४.३ "Jahresbericht 2018" (Germanमा), Deutsche Nationalbibliothek, २०१९, अन्तिम पहुँच ५ अप्रिल २०२० 
  25. "Biblioteca Nacional de España. Memoria 2015" (स्पेनीमा), २०१५, अन्तिम पहुँच २५ मार्च २०१७ 
  26. २६.० २६.१ "Biblioteca Nacional de España. Memoria 2015" (Spanishमा), २०१५, मूलबाट २५ मार्च २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच २५ मार्च २०१७ 
  27. "Единый фонд системы Библиотеки Российской Академии наук – главный информационный ресурс", मूलबाट २६ फेब्रुअरी २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १४ जुलाई २०१० 
  28. २८.० २८.१ "Zahlen und Fakten Staatsbibliothek zu Berlin" (Germanमा), २००९, मूलबाट २० जुन २०१०-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १५ जुलाई २०१० 
  29. "The Boston Public Library. An Overview: 2010", २०१०, मूलबाट १९ मार्च २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १५ जुलाई २०१० 
  30. "BPL – Community", ९ मार्च २०१०, मूलबाट १९ मार्च २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १५ जुलाई २०१० 
  31. "About the New York State Library", २० मार्च २०१०, मूलबाट २५ मार्च २०१२-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच १५ जुलाई २०१० 
  32. ३२.० ३२.१ "Harvard Library Annual Report FY2013", २०१३, मूलबाट ९ जुन २०१६-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच ३० मे २०१६ 
  33. "Our Collections – Kungliga biblioteket", अन्तिम पहुँच १० फेब्रुअरी २०१३ 
  34. "Kungl. bibliotekets årsredovisning 2015", स्विडेनको राष्ट्रिय पुस्तकालय (स्विडेनीमा), अन्तिम पहुँच १ अक्टोबर २०१६ 
  35. ३५.० ३५.१ ३५.२ "Історичні відомості. Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського", अन्तिम पहुँच २२ जनवरी २०१९ 
  36. "Про Державний бюджет України на 2010 рік| від 27 April 2010 № 2154-VI (Стор. 16 з 28)" (युक्रेनीमा), १७ जुन २०१०, अन्तिम पहुँच १४ जुलाई २०१० 
  37. "Yale University Library FAQ FY2017", २०१७, अन्तिम पहुँच १६ अप्रिल २०१८