कोलम्बियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

सन् २०१४ सम्ममा कोलम्बियाका ७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थानसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Colombia map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको कोलम्बियाका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
कोलम्बियाको कफी सांस्कृतिक परिदृश्य   Colombia  कोलम्बिया
५°२८′उ॰ ७५°४१′प॰ / ५.४६७°N ७५.६८३°W / 5.467; -75.683 (Coffee Cultural Landscape of Colombia)
सांस्कृतिक:
(v), (vi)
7005141120000000000१,४१,१२० (३,४८,७००); मध्यवर्ती क्षेत्र २,०७,००० (५,१०,०००) २०११ [२]
सान्ता क्रुज दे मोमपोक्सको एतिहासिक केन्द्र   Colombiaबोलिभर,
  कोलम्बिया
९°१४′०″उ॰ ७४°२६′०″प॰ / ९.२३३३३°N ७४.४३३३३°W / 9.23333; -74.43333 (Historic Centre of Santa Cruz de Mompox)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7002458000000000000४५८ (१,१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६३२ (१,५६०) १९९५ [३]
लोस कातिओस राष्ट्रिय निकुञ्ज
Colombiaचोको,
  कोलम्बिया
७°४०′उ॰ ७७°०′प॰ / ७.६६७°N ७७.०००°W / 7.667; -77.000 (Los Katíos National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004720000000000000७२,००० (१,८०,०००) १९९४ [४][५]
मालपेलो जीव-जन्तु र वनस्पति अभयारण्य   Colombiaकाउका,
  कोलम्बिया
३°५८′उ॰ ८१°३७′प॰ / ३.९६७°N ८१.६१७°W / 3.967; -81.617 (Malpelo Fauna and Flora Sanctuary)
प्राकृतिक:
(vii), (ix)
7005857500000000000८,५७,५०० (२१,१९,०००) २००६ [६]
टिएर्रादेन्त्रोको राष्ट्रिय पुरातात्विक निकुञ्ज   Colombiaइन्जा,
  कोलम्बिया
२°३५′०″उ॰ ७६°२′०″प॰ / २.५८३३३°N ७६.०३३३३°W / 2.58333; -76.03333 (National Archeological Park of Tierradentro)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९९५ [७]
कार्टागेना बन्दरगाह, गढीहरू र धरोहरहरूको समूह   Colombiaबोलिभर,
  कोलम्बिया
१०°२५′०″उ॰ ७५°३२′०″प॰ / १०.४१६६७°N ७५.५३३३३°W / 10.41667; -75.53333 (Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena)
सांस्कृतिक:
(iv), (vi)
१९८४ [८]
खापाक नान, एनडिन सडक प्रणाली   Argentina  अर्जेन्टिना
Bolivia  बोलिभिया
Chile  चिली
Colombia  कोलम्बिया
Ecuador  इक्वेडर
Peru  पेरु
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv), (vi)
7008300000000000000३०,००,००,००० (७४,००,००,०००) २०१४ [९]
सान अगस्टिन पुरातात्विक निकुञ्ज   Colombiaहुइला,
  कोलम्बिया
१°५५′०″उ॰ ७६°१४′०″प॰ / १.९१६६७°N ७६.२३३३३°W / 1.91667; -76.23333 (San Agustín Archaeological Park)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९९५ [१०]

सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. "World Heritage Properties in Colombia", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Coffee Cultural Landscape of Colombia", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Historic Centre of Santa Cruz de Mompox", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  4. "Los Katíos National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. 33rd session 2009, p. 83
  6. "Malpelo Fauna and Flora Sanctuary", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  7. "National Archeological Park of Tierradentro", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", UNESCO, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१४ 
  10. "San Agustín Archaeological Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 

बाह्य लिङ्कहरूसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Colombia