संयुक्त अधिराज्यका प्रधानमन्त्रीहरूको सूची

बेलायतमा राजा जर्ज तृतीयको शासनकालमा मन्न्रीमण्डल प्रणाली विकासमा ज्यादै महत्त्वपूर्ण मानिन्छ । यसका खास तीन कारण थिए :

  • जर्ज तृतीय विदेशी (जर्मन) हुनु
  • अंग्रेजी भाषाको ज्ञान नहुनु
  • राजालाई बेलायतको राजनीतिमा चाख नहुनु

राजा जर्ज तृतीय अंग्रेजी भाषा र रीतिरिवाजसँग अपरिचित भएकाले बेलायतको राजनीतिमा चाख लिदैनथे । राजाले अंग्रेजी भाषाको ज्ञान नभएकाले मन्न्रीमण्डलको अध्यक्ष्यता गर्न पनि छोडिदिए । यस्तो अवस्थामा मन्न्रीमण्डलका प्रभावशाली सदस्यले मन्न्रीमण्डलको अध्यक्षता गर्न थाले । यसक्रममा प्रभावशाली मन्न्री रोबट वाल्पोलले मन्त्रीमण्डलको अध्यक्षता गर्न लागे र बेलायतको इतिहासमा उनीनै प्रथम प्रधानमन्त्री भए । यसपछी राजाले मन्त्रीमण्डलको नेतृत्व गर्नुहुँदैन भन्ने सिद्धान्त कायम गरियो ।

ब्रिटेनका प्रधानमन्त्रीहरूको सूचीसम्पादन

सन् १७२१ यतासम्पादन

जानुहोस्: शताब्दी अनुसार सामग्री
१८औँ शताब्दी १९औँ शताब्दी २०औँ शताब्दी २१औँ शताब्दी
     ह्विग  (१६)      टोरी  (१०)      कन्जर्भेटिभ  (२०)      Liberal  (7)      Labour  (6)      National Labour  (1)      Peelite  (1) राजतन्त्र
(शासन)
स्रोत
तस्विर प्रधानमन्त्री
कार्यालय
(जीवन अवधि)
कार्यालय अवधि र जनादेश[क]
वर्ष र दिनको अवधि
प्रधानमन्त्रीको रूपमा थप जिम्मेवारी राजनीतिक दल सरकार
  रोबट वाल्पोल
किङ्ग्स लाइनको संसद्
(१६७६–१७४५)
सन् १७२१
अप्रिल ३
सन् १७४२
फेब्रुअरी ११
सन् १७२२ ह्विग वाल्पोल–टाउनसेन्ड जर्ज प्रथम
 
शा. १७१४–१७२७
[१]
सन् १७२७ जर्ज द्वितीय
 
शा. १७२७–१७६०
सन् १७३४ वाल्पोल
सन् १७४१
२० वर्ष र ३१५ दिन
  स्पेन्सर कम्पटन
पहिलो विलमिङ्गटनको अल
(सन् १६७३–१७४३)
सन् १७४२
फेब्रुअरी १६
सन् १७४३
जुलाई २
 — काटेरेट [२]
१ वर्ष र १३७ दिन[†]
  हेनरी पेलम
ससिक्सको संसद्
(सन् १६९४–१७५४)
सन् १७४३
अगस्ट २७
सन् १७५४
मार्च ६
 — [३]
ब्रोड बटम प्रथम
१७४७ ब्रोड बटम द्वितीय
१० वर्ष र १९२ दिन[†]
  Thomas Pelham-Holles
1st Duke of Newcastle
(1693–1768)
16 March
1754
11 November
1756
1754 Newcastle I [४]
२ वर्ष र २४१ दिन
  William Cavendish
4th Duke of Devonshire
(1720–1764)
16 November
1756
29 June
1757
 — Pitt–Devonshire [५]
1757 Caretaker
२२६ दिन
  Thomas Pelham-Holles
1st Duke of Newcastle
(1693–1768)
29 June
1757
26 May
1762
1761 Pitt–Newcastle [६]
Bute–Newcastle
(ToryWhig)
George III
 
शा. 1760–1820
४ वर्ष र ३३२ दिन
  John Stuart
3rd Earl of Bute
(1713–1792)
26 May
1762
8 April
1763
 — Tory Bute [७]
३१८ दिन
  George Grenville
MP for Buckingham
(1712–1770)
16 April
1763
10 July
1765
 — Whig
(Grenvillite)
Grenville
(mainly Whig)
[८]
२ वर्ष र ८६ दिन
  Charles Watson-Wentworth
2nd Marquess of Rockingham
(1730–1782)
13 July
1765
30 July
1766
 — Whig
(Rockinghamite)
Rockingham I [९]
१ वर्ष र १८ दिन
  William Pitt the Elder
1st Earl of Chatham[ख]
(1708–1778)
30 July
1766
14 October
1768
1768 Whig
(Chathamite)
Chatham [१०]
२ वर्ष र ७७ दिन
  Augustus FitzRoy
3rd Duke of Grafton
(1735–1811)
14 October
1768
28 January
1770
 — Grafton [११]
१ वर्ष र १०७ दिन
  Frederick North
Lord North
MP for Banbury
(1732–1792)
28 January
1770
27 March
1782
1774 Tory
(Northite)
North [१२]
1780
१२ वर्ष र ५९ दिन
  Charles Watson-Wentworth
2nd Marquess of Rockingham
(1730–1782)
27 March
1782
1 July
1782
 — Whig
(Rockinghamite)
Rockingham II [९]
९७ दिन[†]
  William Petty
2nd Earl of Shelburne
(1737–1805)
4 July
1782
26 March
1783
 — Whig
(Chathamite)
Shelburne [१३]
२६६ दिन
  William Cavendish-Bentinck
3rd Duke of Portland
(1738–1809)
2 April
1783
18 December
1783
 — Whig Fox–North [१४]
२६१ दिन
  William Pitt the Younger
MP for Appleby,
later Cambridge University[ग]
(1759–1806)
19 December
1783
14 March
1801
1784 Tory
(Pittite)
Pitt I [१५]
1790
1796
१७ वर्ष र ८६ दिन
  Henry Addington
MP for Devizes
(1757–1844)
17 March
1801
10 May
1804
1801 Tory
(Addingtonian)
Addington [१६]
1802
३ वर्ष र ५५ दिन
  William Pitt the Younger
MP for Cambridge University
(1759–1806)
10 May
1804
23 January
1806
 — Tory
(Pittite)
Pitt II [१७]
१ वर्ष र २५९ दिन[†]
  William Grenville
1st Baron Grenville
(1759–1834)
11 February
1806
25 March
1807
1806 Whig All the Talents
(WhigTory)
[१८]
१ वर्ष र ४३ दिन
  William Cavendish-Bentinck
3rd Duke of Portland
(1738–1809)
31 March
1807
4 October
1809
1807 Tory
(Pittite)
Portland II [१९]
२ वर्ष र १८८ दिन
  Spencer Perceval
MP for Northampton
(1762–1812)
4 October
1809
11 May
1812
 — Perceval [२०]
२ वर्ष र २२१ दिन[†]
  Robert Jenkinson
2nd Earl of Liverpool
(1770–1828)
8 June
1812
9 April
1827
1812 Liverpool [२१]
1818 George IV
 
शा. 1820–1830
1820
1826
१४ वर्ष र ३०६ दिन
  George Canning
MP for Seaford
(1770–1827)
12 April
1827
8 August
1827
 — Tory
(Canningite)
Canning
(CanningiteWhig)
[२२]
११९ दिन[†]
  F. J. Robinson
1st Viscount Goderich
(1782–1859)
31 August
1827
8 January
1828
 — Tory
(Canningite)
Goderich [२३]
१३१ दिन
  Arthur Wellesley
1st Duke of Wellington
(1769–1852)
22 January
1828
16 November
1830
1830 Tory Wellington–Peel [२४]
२ वर्ष र २९९ दिन William IV
 
शा. 1830–1837
  Charles Grey
2nd Earl Grey
(1764–1845)
22 November
1830
9 July
1834
1831 Whig Grey [२५]
1832
३ वर्ष र २३० दिन
  William Lamb
2nd Viscount Melbourne
(1779–1848)
16 July
1834
14 November
1834
 — Melbourne I [२६]
१२२ दिन
  Arthur Wellesley
1st Duke of Wellington
(1769–1852)
17 November
1834
9 December
1834
 — Tory Wellington Caretaker [२७]
२३ दिन
  Robert Peel
MP for Tamworth
(1788–1850)
10 December
1834
8 April
1835
 — Conservative Peel I [२८]
१२० दिन
  William Lamb
2nd Viscount Melbourne
(1779–1848)
18 April
1835
30 August
1841
1835 Whig Melbourne II [२९]
1837 Victoria

 
शा. 1837–1901

६ वर्ष र १३५ दिन
  Robert Peel
MP for Tamworth
(1788–1850)
30 August
1841
29 June
1846
1841 Conservative Peel II [२८]
४ वर्ष र ३०४ दिन
  Lord John Russell
MP for City of London
(1792–1878)
30 June
1846
21 February
1852
1847 Whig Russell I [३०]
५ वर्ष र २३७ दिन
  Edward Smith-Stanley
14th Earl of Derby
(1799–1869)
23 February
1852
17 December
1852
1852 Conservative Who? Who? [३१]
२९९ दिन
  George Hamilton-Gordon
4th Earl of Aberdeen
(1784–1860)
19 December
1852
30 January
1855
 — Peelite Aberdeen
(PeeliteWhig–et al.)
[३२]
२ वर्ष र ४३ दिन
  Henry John Temple
3rd Viscount Palmerston
MP for Tiverton
(1784–1865)
6 February
1855
19 February
1858
1857 Whig Palmerston I [३३]
३ वर्ष र १४ दिन
  Edward Smith-Stanley
14th Earl of Derby
(1799–1869)
20 February
1858
11 June
1859
 — Conservative Derby–Disraeli II [३४]
१ वर्ष र ११२ दिन
  Henry John Temple
3rd Viscount Palmerston
MP for Tiverton
(1784–1865)
12 June
1859
18 October
1865
1859 Liberal Palmerston II [३५]
1865
६ वर्ष र १२९ दिन[†]
  John Russell
1st Earl Russell
(1792–1878)
29 October
1865
26 June
1866
 — Russell II [३०]
२४१ दिन
  Edward Smith-Stanley
14th Earl of Derby
(1799–1869)
28 June
1866
25 February
1868
 — Conservative Derby–Disraeli III [३६]
१ वर्ष र २४३ दिन
  Benjamin Disraeli
MP for Buckinghamshire
(1804–1881)
[३७]
27 February
1868
1 December
1868
 —
२७९ दिन
  William Ewart Gladstone
MP for Midlothian
(1809–1898)
Liberal Gladstone I [३८]
3 December
1868
17 February
1874
1868
५ वर्ष र ७७ दिन
  Benjamin Disraeli
MP for Buckinghamshire (to 1876)
Earl of Beaconsfield (from 1876)[घ]
(1804–1881)
Conservative Disraeli II [३९]
20 February
1874
21 April
1880
1874
६ वर्ष र ६२ दिन
  William Ewart Gladstone
MP for Midlothian
(1809–1898)
Liberal Gladstone II [४०]
23 April
1880
9 June
1885
1880
५ वर्ष र ४८ दिन
  Robert Gascoyne-Cecil
3rd Marquess of Salisbury
(1830–1903)
23 June
1885
28 January
1886
 — Conservative Salisbury I [४१]
२२० दिन
  William Ewart Gladstone
MP for Midlothian
(1809–1898)
Liberal Gladstone III [४०]
1 February
1886
20 July
1886
1885
१७० दिन
  Robert Gascoyne-Cecil
3rd Marquess of Salisbury
(1830–1903)
25 July
1886
11 August
1892
1886 Conservative Salisbury II [४२]
६ वर्ष र १८ दिन
  William Ewart Gladstone
MP for Midlothian
(1809–1898)
Liberal Gladstone IV [४०]
15 August
1892
2 March
1894
1892
१ वर्ष र २०० दिन
  Archibald Primrose
5th Earl of Rosebery
(1847–1929)
5 March
1894
22 June
1895
 — Rosebery [४३]
१ वर्ष र ११० दिन
  Robert Gascoyne-Cecil
3rd Marquess of Salisbury
(1830–1903)
25 June
1895
11 July
1902
1895 Conservative Salisbury III
(Con.Lib.U.)
[४४]
1900 Salisbury IV
(Con.–Lib.U.)
Edward VII
 
शा. 1901–1910
७ वर्ष र १७ दिन
  Arthur Balfour
MP for Manchester East
(1848–1930)
12 July
1902
4 December
1905
 — Balfour
(Con.–Lib.U.)
[४५]
३ वर्ष र १४६ दिन
  Henry Campbell-Bannerman
MP for Stirling Burghs
(1836–1908)
5 December
1905
3 April
1908
1906 Liberal Campbell-Bannerman [४६]
२ वर्ष र १२१ दिन
  H. H. Asquith
MP for East Fife
(1852–1928)
8 April
1908
5 December
1916
 — Asquith I [४७]
Jan.1910 Asquith II George V
 
शा. 1910–1936
Dec.1910 Asquith III
 — Asquith Coalition
(Lib.Con.–et al.)
८ वर्ष र २४३ दिन
  David Lloyd George
MP for Caernarfon
(1863–1945)
6 December
1916
19 October
1922
 — Lloyd George War [४८]
1918 Lloyd George II
(Lib.Con.)
५ वर्ष र ३१८ दिन
  Bonar Law
MP for Glasgow Central
(1858–1923)
23 October
1922
20 May
1923
1922 Conservative
(Scot.U.)
Law [४९]
२१० दिन
  Stanley Baldwin
MP for Bewdley
(1867–1947)
22 May
1923
22 January
1924
 — Conservative Baldwin I [५०]
२४६ दिन
  Ramsay MacDonald
MP for Aberavon
(1866–1937)
22 January
1924
4 November
1924
1923 Labour MacDonald I [५१]
२८८ दिन
  Stanley Baldwin
MP for Bewdley
(1867–1947)
4 November
1924
4 June
1929
1924 Conservative Baldwin II [५२]
४ वर्ष र २१३ दिन
  Ramsay MacDonald
MP for Seaham
(1866–1937)
5 June
1929
7 June
1935
1929 Labour MacDonald II [५३]
 — National Labour National I
(N.Lab.Con.–et al.)
1931 National II
६ वर्ष र ३ दिन
  Stanley Baldwin
MP for Bewdley
(1867–1947)
7 June
1935
28 May
1937
1935 Conservative National III [५४]
Edward VIII

शा. 1936
१ वर्ष र ३५६ दिन George VI
 
शा. 1936–1952
  Neville Chamberlain
MP for Birmingham Edgbaston
(1869–1940)
28 May
1937
10 May
1940
 — National IV [५५]
Chamberlain War
२ वर्ष र ३४९ दिन
  Winston Churchill
MP for Epping
(1874–1965)
10 May
1940
26 July
1945
 — Churchill War [५६]
५ वर्ष र ७८ दिन Churchill Caretaker
(Con.L.Nat.)
  Clement Attlee
MP for Limehouse
(1883–1967)
26 July
1945
26 October
1951
1945 Labour Attlee I [५७]
1950 Attlee II
६ वर्ष र ९३ दिन
  Winston Churchill
MP for Woodford
(1874–1965)
26 October
1951
5 April
1955
1951 Conservative Churchill III [५८]
३ वर्ष र १६२ दिन Elizabeth II
 
शा. 1952–2022
  Anthony Eden
MP for Warwick and Leamington
(1897–1977)
6 April
1955
9 January
1957
1955 Eden [५९]
१ वर्ष र २७९ दिन
  Harold Macmillan
MP for Bromley
(1894–1986)
10 January
1957
18 October
1963
 — Macmillan I [६०]
1959 Macmillan II
६ वर्ष र २८२ दिन
  Alec Douglas-Home[ङ]
MP for Kinross and Western Perthshire
(1903–1995)
19 October
1963
16 October
1964
 — Conservative
(Scot.U.)
Douglas-Home [६१]
३६४ दिन
  Harold Wilson
MP for Huyton
(1916–1995)
16 October
1964
19 June
1970
1964 Labour Wilson I [६२]
1966 Wilson II
५ वर्ष र २४७ दिन
  Edward Heath
MP for Bexley
(1916–2005)
19 June
1970
4 March
1974
1970 Conservative Heath [६३]
३ वर्ष र २५९ दिन
  Harold Wilson
MP for Huyton
(1916–1995)
4 March
1974
5 April
1976
Feb.1974 Labour Wilson III [६२]
Oct.1974 Wilson IV
२ वर्ष र ३३ दिन
  James Callaghan
MP for Cardiff South East
(1912–2005)
5 April
1976
4 May
1979
 — Callaghan [६४]
३ वर्ष र ३० दिन
  Margaret Thatcher
MP for Finchley
(1925–2013)
Conservative Thatcher I [६५]
4 May
1979
28 November
1990
1979
1983 Thatcher II
1987 Thatcher III
११ वर्ष र २०९ दिन
  John Major
MP for Huntingdon
(born 1943)
Major I [६६]
28 November
1990
2 May
1997
 —
1992 Major II
६ वर्ष र १५६ दिन
  Tony Blair
MP for Sedgefield
(born 1953)
Labour Blair I [६७]
2 May
1997
27 June
2007
1997
2001 Blair II
2005 Blair III
१० वर्ष र ५७ दिन
  Gordon Brown
MP for Kirkcaldy and Cowdenbeath
(born 1951)
Brown [६८]
27 June
2007
11 May
2010
 —
२ वर्ष र ३१९ दिन
  डेभिड क्यामरुन
MP for Witney
(born 1966)
Conservative Cameron–Clegg
(Con.Lib.Dems.)
[६९]
11 May
2010
13 July
2016
2010
2015 Cameron II
६ वर्ष र ६४ दिन
  Theresa May
MP for Maidenhead
(born 1956)
May I [७०]
13 July
2016
24 July
2019
 —
2017 May II
३ वर्ष र १२ दिन
  Boris Johnson
MP for Uxbridge and South Ruislip
(born 1964)
Johnson I [७१]
24 July
2019
6 September
2022
 —
2019 Johnson II
३ वर्ष र ४५ दिन
  Liz Truss
MP for South West Norfolk
(born 1975)
Truss [७२]
6 September
2022
25 October
2022
 — Charles III
 
शा. 2022–present
५० दिन
  Rishi Sunak
MP for Richmond (Yorks)
(born 1980)
Sunak [७३]
25 October
2022
Incumbent  —
९३ दिन
Prime Minister
Office
(Lifespan)
Term of office & mandate Ministerial offices Party Government Monarch Ref.

विवादितसम्पादन

     Whig   (2) Monarch
Prime Minister
Office
(Lifespan)
Term of office & mandate[क]
Duration in years and days
Ministerial offices held as prime minister Party Government
  William Pulteney
1st Earl of Bath
(1684–1764)
10 February
1746
12 February
1746
Whig Short Lived George II

 
(1727–1760)

३ दिन
  James Waldegrave
2nd Earl Waldegrave
(1715–1763)
8 June
1757
12 June
1757
Waldegrave
५ दिन

टिप्पणीहरूसम्पादन

  1. १.० १.१ Legend for cells listed in the sixth column from right:
    • example:  1722  and  1841  — coloured containing a linked year
      indicates a general election won by the government (e.g. 1722) or one that led to its formation (e.g. 1841);
    • example:  1830  — shaded grey containing a linked year
      indicates an election resulting in no single party winning a Commons majority;
    • example:   —   — coloured containing a dash
      indicates the formation of a majority government without an election;
    • example:   —   — shaded grey containing a dash
      indicates the formation of a minority or coalition government during a hung parliament.
  2. Pitt, for the first five days of his premiership (30 July – 4 August 1766), served as a Member of Parliament for Bath. He relinquished his Commons seat in order to take the office of Lord Privy Seal, which required his elevation to the House of Lords.
  3. Pitt ran under a different constituency in the 1784 British general election.
  4. Disraeli was elevated to the House of Lords in 1876, two years into his second premiership. Consequently, he relinquished his Commons seat and office as MP for Buckinghamshire.
  5. Douglas Home disclaimed his peerage as the Earl of Home on 23 October 1963. He was elected an MP on 7 November 1963.

सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. Eccleshall & Walker 2002, pp. 1, 5; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 1–5; Pryde et al. 1996, pp. 45–46.
  2. Cook & Stevenson 1988, p. 41; Eccleshall & Walker 2002, p. 14; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 7–10; Jones & Jones 1986, p. 222.
  3. Cook & Stevenson 1988, pp. 41–42; Eccleshall & Walker 2002, p. 17; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 11–15.
  4. Eccleshall & Walker 2002, p. 28; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 16–21.
  5. Cook & Stevenson 1988, p. 44; Courthope 1838, p. 19; Eccleshall & Walker 2002, p. 34; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 23–26; Schumann & Schweizer 2012, p. 143.
  6. Cook & Stevenson 1980, p. 11; Eccleshall & Walker 2002, p. 28; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 16–21; Pryde et al. 1996, p. 46; Tout 1910, p. 740.
  7. Eccleshall & Walker 2002, p. 36; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 28–31; Jones & Jones 1986, p. 223; Tout 1910, p. 740.
  8. Eccleshall & Walker 2002, p. 42; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 33–35; Tout 1910, p. 740.
  9. ९.० ९.१ The British Magazine and Review 1782, p. 79; Eccleshall & Walker 2002, pp. 46, 50; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 39–43.
  10. Eccleshall & Walker 2002, p. 54; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 45–50; Kebbel 1864, p. 143; Venning 2005, p. 93.
  11. Courthope 1838, p. 9; Eccleshall & Walker 2002, p. 61; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 52–56; Venning 2005, p. 93; Vincitorio 1968, p. 156.
  12. Eccleshall & Walker 2002, p. 64; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 58–62; Whiteley 1996, p. 24.
  13. Eccleshall & Walker 2002, p. 73; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 64–68; Venning 2005, p. 93.
  14. Cook & Stevenson 1980, p. 11; Courthope 1838, p. 25; Eccleshall & Walker 2002, p. 77; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 69–74; Venning 2005, p. 93.
  15. Eccleshall & Walker 2002, p. 85; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 75–78; Evans 2008, p. 4.
  16. Eccleshall & Walker 2002, p. 94; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 83–85; Styles 1829, p. 266.
  17. Eccleshall & Walker 2002, p. 85; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 75–77; Evans 2008, p. 4.
  18. Eccleshall & Walker 2002, p. 98; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 90–92; Tout 1910, p. 740.
  19. Courthope 1838, p. 25; Eccleshall & Walker 2002, p. 77; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 69–74; Evans 2008, p. 4.
  20. Eccleshall & Walker 2002, p. 101; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 98–101; Evans 2008, p. 4.
  21. Eccleshall & Walker 2002, p. 106; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 104–108; Evans 2008, p. 4; Pryde et al. 1996, p. 47.
  22. Eccleshall & Walker 2002, pp. 116, 133; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 110–115.
  23. Eccleshall & Walker 2002, pp. 120, 133; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 118–120.
  24. Courthope 1838, p. 33; Eccleshall & Walker 2002, p. 123; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 124–130; Pryde et al. 1996, p. 47; Shaw 1906, p. 447; Tout 1910, p. 740.
  25. Eccleshall & Walker 2002, p. 128; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 133–139.
  26. Eccleshall & Walker 2002, p. 136; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 141–143.
  27. Courthope 1838, p. 33; Eccleshall & Walker 2002, p. 123; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 124–130; Evans 2001, p. 471; Mahon & Cardwell 1856, p. 17; Shaw 1906, p. 447.
  28. २८.० २८.१ Eccleshall & Walker 2002, p. 142; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 148–153.
  29. Eccleshall & Walker 2002, p. 136; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 141–145; Pryde et al. 1996, p. 47.
  30. ३०.० ३०.१ Eccleshall & Walker 2002, p. 151; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 155–160.
  31. Eccleshall & Walker 2002, p. 161; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 162–164.
  32. Eccleshall & Walker 2002, pp. 159, 167; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 169–174; Royal Society of Edinburgh 2006, p. 375; Tout 1910, p. 741.
  33. Disraeli 1855; Eccleshall & Walker 2002, p. 174; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 177–184; Royal Society 2007, p. 349.
  34. Eccleshall & Walker 2002, p. 161; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 162–164; Tout 1910, p. 741.
  35. Balfour 1910; Eccleshall & Walker 2002, p. 174; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 177–184; Royal Society 2007, p. 349.
  36. Eccleshall & Walker 2002, p. 161; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 162–167; Tout 1910, p. 741.
  37. Disraeli 1868; Eccleshall & Walker 2002, p. 183; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 187–189; Tout 1910, p. 741.
  38. Eccleshall & Walker 2002, p. 196; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 195–198; Royal Statistical Society 1892, p. 9.
  39. Chamberlain 1884; Eccleshall & Walker 2002, p. 183; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 187–192.
  40. ४०.० ४०.१ ४०.२ Eccleshall & Walker 2002, p. 196; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 195–202; Royal Statistical Society 1892, p. 9.
  41. Eccleshall & Walker 2002, p. 213; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 205–210; Mosley 2003, p. 3505; Sandys 1910, p. 287.
  42. Eccleshall & Walker 2002, p. 213; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 205–210; Locker-Lampson 1907, p. 497; Mosley 2003, p. 3505; Sandys 1910, p. 287.
  43. Eccleshall & Walker 2002, p. 222; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 212–215.
  44. Eccleshall & Walker 2002, pp. 213, 221; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 205–210; Mosley 2003, p. 3505; Pryde et al. 1996, p. 47; Sandys 1910, p. 287.
  45. Eccleshall & Walker 2002, p. 231; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 217–221; Mosley 1999, p. 173; Tout 1910, p. 741.
  46. Eccleshall & Walker 2002, p. 239; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 223–227.
  47. Butler & Butler 2010, p. 5; Eccleshall & Walker 2002, p. 244; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 229–235; Pryde et al. 1996, p. 48.
  48. Butler & Butler 2010, pp. 6–9; The Constitutional Yearbook 1919, p. 42; Eccleshall & Walker 2002, p. 252; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 237–243.
  49. Eccleshall & Walker 2002, p. 262; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 246–248; Scully 2018.
  50. Eccleshall & Walker 2002, p. 273; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 253–255; Mosley 1999, p. 172.
  51. Eccleshall & Walker 2002, p. 281; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 262–264.
  52. Eccleshall & Walker 2002, p. 273; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 253–259; Mosley 1999, p. 172.
  53. Butler & Butler 2010, p. 13; Eccleshall & Walker 2002, p. 281; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 262–268.
  54. Eccleshall & Walker 2002, p. 273; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 253–259; Mosley 1999, p. 172; Pryde et al. 1996, p. 48.
  55. The Annual Register 1941, p. 11; Eccleshall & Walker 2002, p. 289; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 270–274.
  56. The Annual Register 1946, p. 11; Butler & Butler 2010, pp. 17–21, 77; Eccleshall & Walker 2002, p. 295; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 276–282; The London Gazette 1924.
  57. Eccleshall & Walker 2002, p. 305; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 284–289.
  58. BBC On This Day 2005; Eccleshall & Walker 2002, p. 295; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 276–282; The London Gazette 1924; Mosley 1999, p. 1868; Pryde et al. 1996, p. 48.
  59. Eccleshall & Walker 2002, p. 315; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 291–295.
  60. Eccleshall & Walker 2002, p. 320; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 297–303.
  61. Eccleshall & Walker 2002, p. 329; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 306–310; Scully 2018.
  62. ६२.० ६२.१ Eccleshall & Walker 2002, p. 333; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 313–320.
  63. Eccleshall & Walker 2002, p. 343; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 322–328; UK Parliament 2005a.
  64. Eccleshall & Walker 2002, p. 350; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 331–333; UK Parliament 2005b.
  65. Eccleshall & Walker 2002, p. 358; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 340–347; UK Parliament 2013.
  66. Butler & Butler 2010, p. 61; Eccleshall & Walker 2002, p. 384; Englefield, Seaton & White 1995, pp. 350–352.
  67. Butler & Butler 2010, pp. 61, 270; Eccleshall & Walker 2002, p. 392; Seldon 2007, pp. 77, 371, 647; UK Parliament 2017b.
  68. Butler & Butler 2010, pp. 61, 86; UK Parliament 2012.
  69. Butler & Butler 2010, pp. 61, 65; Lee & Beech 2011; Royal Communications 2016; Wheeler 2016.
  70. BBC News 2017; Stamp 2016; UK Parliament 2017a.
  71. BBC News 2019; Kuenssberg 2019; UK Parliament 2022.
  72. Wingate, Sophie, "Liz Truss to become UK’s third female prime minister", independent.co.uk, Independent, अन्तिम पहुँच २५ अक्टोबर २०२२ 
  73. Nevett, Joshua (२५ अक्टोबर २०२२), "Rishi Sunak warns of difficult decisions ahead in first speech as PM", bbc.com, मूलबाट २५ अक्टोबर २०२२-मा सङ्ग्रहित। 

यो पनि हेर्नुहोस्सम्पादन