इरानका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

सन् २०१४ सम्ममा इरानका १७ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थानसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Iran map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको इरानका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
इरानको अर्मेनियन गुम्बा कलाकृति   पश्चिम अजरबैजान, ३८°५८′४४″उ॰ ४५°२८′२४″पू॰ / ३८.९७८८९°N ४५.४७३३३°E / 38.97889; 45.47333 (Armenian Monastic Ensembles of Iran) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
२००८ [२]
बम र उसको सांस्कृतिक परिदृश्य   करमन, २९°०७′००.६८″उ॰ ५८°२२′०६.५१″पू॰ / २९.११६८५५६°N ५८.३६८४७५०°E / 29.1168556; 58.3684750 (Bam and its Cultural Landscape) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)(v)
२००४ [३]
बिसोतुन   करमनशाह, ३४°२३′१८″उ॰ ४७°२६′१२″पू॰ / ३४.३८८३३°N ४७.४३६६७°E / 34.38833; 47.43667 (Bisotun) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
२००६ [४]
गोलेस्तान दरबार   तेहरान, ३५°४०′४९.३२″उ॰ ५१°२५′१३.८४″पू॰ / ३५.६८०३६६७°N ५१.४२०५१११°E / 35.6803667; 51.4205111 (Golestan Palace) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१३ [५]
गोन्बद-ए कबुस   गोलेस्तान, ३७°१५′२८.९″उ॰ ५५°१०′८.४″पू॰ / ३७.२५८०२८°N ५५.१६९०००°E / 37.258028; 55.169000 (Gonbad-e Qabus) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२०१२ [६]
इसफहानको मस्जिद-ए जामे   इसफहान, ३२°४०′११″उ॰ ५१°४१′७″पू॰ / ३२.६६९७२°N ५१.६८५२८°E / 32.66972; 51.68528 (Masjed-e Jāmé of Isfahan) सांस्कृतिक:
(ii)
२०१२ [७]
मेदन इमाम, इसफहान   इसफहान, ३२°३९′२७″उ॰ ५१°४०′४०″पू॰ / ३२.६५७५०°N ५१.६७७७८°E / 32.65750; 51.67778 (Meidan Emam, Esfahan) सांस्कृतिक:
(i)(v)(vi)
१९७९ [८]
पसारगडे   पर्स,३०°११′३८″उ॰ ५३°१०′२″पू॰ / ३०.१९३८९°N ५३.१६७२२°E / 30.19389; 53.16722 (Pasargadae) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
२००४ [९]
पर्सेपोलिस   फर्स, २९°५६′४″उ॰ ५२°५२′२५″पू॰ / २९.९३४४४°N ५२.८७३६१°E / 29.93444; 52.87361 (Persepolis) सांस्कृतिक:
(i)(iii)(vi)
१९७९ [१०]
शहर-ए सुखतह   सिस्तन र बलुचेस्तान प्रान्त, सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१४ [११]
अर्दाबिलको शेख सफि अल-दिन खनेगाह र कलाकृति तिर्थस्थल   अर्दाबिल प्रान्त्र,३८°१४′५५″उ॰ ४८°१७′२९″पू॰ / ३८.२४८६१°N ४८.२९१३९°E / 38.24861; 48.29139 (Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iv)
२०१० [१२]
शुशतर एतिहासिक जलीय प्रणाली   खुजेस्तान, ३२°१′७″उ॰ ४८°५०′९″पू॰ / ३२.०१८६१°N ४८.८३५८३°E / 32.01861; 48.83583 (Shushtar Historical Hydraulic System) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(v)
२००९ [१३]
सोल्तानियाह   जनजन,३६°२६′७″उ॰ ४८°४७′४८″पू॰ / ३६.४३५२८°N ४८.७९६६७°E / 36.43528; 48.79667 (Soltaniyeh) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२००५ [१४]
तबरिज एतिहासिक बजार परिसर   तबरिज,३८°४′५३″उ॰ ४६°१७′३५″पू॰ / ३८.०८१३९°N ४६.२९३०६°E / 38.08139; 46.29306 (Tabriz Historic Bazaar Complex) सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(iv)
२०१० [१५]
तख्त-ए सोलेमन   पश्चिम अजरबैजान, सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२००३ [१६]
चोघा जानबिल   खुजेस्तान,३२°५′०″उ॰ ४८°३२′०″पू॰ / ३२.०८३३३°N ४८.५३३३३°E / 32.08333; 48.53333 (Tchogha Zanbil) सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
१९७९ [१७]
पर्सियन बगैंचा   पर्स,३०°१०′०″उ॰ ५३°१०′०″पू॰ / ३०.१६६६७°N ५३.१६६६७°E / 30.16667; 53.16667 (The Persian Garden) सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
२०११ [१८]

सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. "World Heritage Properties in Iran", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Armenian Monastic Ensembles of Iran", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  3. "Bam and its Cultural Landscape", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  4. "Bisotun", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  5. "Golestan Palace", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ जुलाई २०१३ 
  6. "Gonbad-e Qabus", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ जुलाई २०१३ 
  7. "Masjed-e Jāmé of Isfahan", UNESCO, अन्तिम पहुँच ८ जुलाई २०१३ 
  8. "Meidan Emam, Esfahan", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  9. "Pasargadae", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  10. "Persepolis", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  11. "Shahr-e Sūkhté", UNESCO, अन्तिम पहुँच २२ जुन २०१४ 
  12. "Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  13. "Shushtar Historical Hydraulic System", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  14. "Soltaniyeh", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  15. "Tabriz Historic Bazaar Complex", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  16. "Takht-e Soleyman", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  17. "Tchogha Zanbil", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०१० 
  18. "The Persian Garden", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३ डिसेम्बर २०११ 

बाह्य लिङ्कहरूसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Iran