टर्कीका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

सन् २०१४ सम्ममा टर्कीका १३ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थानसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Turkey map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको टर्कीका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
ट्रोयको पुरातात्विक क्षेत्र   क्यानेककले प्रान्त,   टर्की
३९°५७′२३″उ॰ २६°१४′२०″पू॰ / ३९.९५६३९°N २६.२३८८९°E / 39.95639; 26.23889 (Archaeological Site of Troy)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)(vi)
7002158000000000000१५८ (३९०) १९९८ [२]
बुर्साकुमालीकिजिक: ओट्टोमन साम्राज्यको जन्मथलो   बुर्सा प्रान्त,   टर्की
४०°११′५″उ॰ २९°३′४४″पू॰ / ४०.१८४७२°N २९.०६२२२°E / 40.18472; 29.06222 (City of Bursa)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002193000000000000१९३ (४८०) २०१४ [३]
सफरानबोलुको सहर   कराबुक प्रान्त,   टर्की
४१°१५′३६″उ॰ ३२°४१′२३″पू॰ / ४१.२६०००°N ३२.६८९७२°E / 41.26000; 32.68972 (City of Safranbolu)
सांस्कृतिक:
(ii)(iv)(v)
7002193000000000000१९३ (४८०) १९९४ [४]
डिभरिगिको महान मस्जिद र अस्पताल   सिभास प्रान्त,   टर्की
३९°२२′२५″उ॰ ३८°७′२५″पू॰ / ३९.३७३६१°N ३८.१२३६१°E / 39.37361; 38.12361 (Great Mosque and Hospital of Divriği)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7003201600000000000२,०१६ (४,९८०) १९८५ [५]
गोरेमे राष्ट्रिय निकुञ्जकेपाडोकियाको चट्टान क्षेत्रहरू   नेभसेहिर प्रान्त   टर्की
३८°४०′०″उ॰ ३४°५१′०″पू॰ / ३८.६६६६७°N ३४.८५०००°E / 38.66667; 34.85000 (Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia)
मिश्रित:
(i)(iii)(v)(vii)
7003957600000000000९,५७६ (२३,६६०) १९८५ [६]
हट्टुशा: हिट्टिटेको राजधानी   कोरम प्रान्त,   टर्की
४०°०′५०″उ॰ ३४°३७′१४″पू॰ / ४०.०१३८९°N ३४.६२०५६°E / 40.01389; 34.62056 (Hattusha: the Hittite Capital)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002268000000000000२६८ (६६०) १९८६ [७]
हेरापोलिस-पामुककले   डेनिज्ली प्रान्त,   टर्की
३७°५५′२६″उ॰ २९°७′२४″पू॰ / ३७.९२३८९°N २९.१२३३३°E / 37.92389; 29.12333 (Hierapolis-Pamukkale)
मिश्रित:
(iii)(iv)(vii)
7003107700000000000१,०७७ (२,६६०) १९८८ [८]
इस्तानबुलको एतिहासिक क्षेत्रहरू   इस्तानबुल सिटी र इस्तानबुल प्रान्त,   टर्की
४१°०′३०″उ॰ २८°५८′४८″पू॰ / ४१.००८३३°N २८.९८०००°E / 41.00833; 28.98000 (Historic Areas of Istanbul)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)
7002678000000000000६७८ (१,६८०) १९८५ [९]
नेमरुत डग   अदियामन प्रान्त,   टर्की
३८°२′१२″उ॰ ३८°४५′४९″पू॰ / ३८.०३६६७°N ३८.७६३६१°E / 38.03667; 38.76361 (Nemrut Dağ)
सांस्कृतिक:
(i)(iii)(iv)
7001110000000000000११ (२७) १९८७ [१०]
केटलहोयुकको नियोलिथिक क्षेत्र   केन्द्रीय एनाटोलिया क्षेत्र,   टर्की
३७°४०′०″उ॰ ३२°४९′४१″पू॰ / ३७.६६६६७°N ३२.८२८०६°E / 37.66667; 32.82806 (Neolithic Site of Çatalhöyük)
सांस्कृतिक:
(iii)(iv)
7001370000000000000३७ (९१); buffer zone १११ (२७०) २०१२ [११]
पर्गामोन र उसको द्वि- तह सांस्कृतिक परिदृश्य   बरगामा, इजमिर प्रान्त   टर्की
३९°७′३३″उ॰ २७°१०′४८″पू॰ / ३९.१२५८३°N २७.१८०००°E / 39.12583; 27.18000 (Pergamom)
सांस्कृतिक:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
7002333000000000000३३३ (८२०); मध्यवर्ती क्षेत्र 7002477000000000000४७७ (१,१८०) २०१४ [१२]
सेलीमिए मस्जिद र उसको सामाजिक परिसर   एडिर्न, पूर्व थ्रेस,   टर्की
४१°४०′४०″उ॰ २६°३३′३४″पू॰ / ४१.६७७७८°N २६.५५९४४°E / 41.67778; 26.55944 (Selimiye Mosque and its Social Complex)
सांस्कृतिक:
(i)(iv)
7000250000000000000२.५० (६.२); मध्यवर्ती क्षेत्र ३८ (९४) २०११ [१३]
जान्थोस-लेटुन   मुग्लाअन्ताल्या प्रान्त,   टर्की
३६°२०′६″उ॰ २९°१९′१३″पू॰ / ३६.३३५००°N २९.३२०२८°E / 36.33500; 29.32028 (Xanthos-Letoon)
सांस्कृतिक:
(ii)(iii)
7002126000000000000१२६ (३१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६३ (१६०) १९८८ [१४]


सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. "World Heritage Properties in Turkey", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Archaeological Site of Troy", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  3. "Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire", UNESCO, अन्तिम पहुँच ४ Aug २०१४ 
  4. "City of Safranbolu", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  5. "Great Mosque and Hospital of Divriği", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  6. "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  7. "Hattusha: the Hittite Capital", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  8. "Hierapolis-Pamukkale", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  9. "Historic Areas of Istanbul", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  10. "Nemrut Dağ", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  11. "Neolithic Site of Çatalhöyük", UNESCO, अन्तिम पहुँच ४ Aug २०१३ 
  12. "Pergamon and its Multi-Layered Cultural Landscape", UNESCO, अन्तिम पहुँच ४ Aug २०१४ 
  13. "Selimiye Mosque and its Social Complex", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 
  14. "Xanthos-Letoon", UNESCO, अन्तिम पहुँच ७ Dec २०११ 

बाह्य लिङ्कहरूसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Turkey