क्युबाका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

सन् २०१४ सम्ममा क्युबाका ९ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थानसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Cuba map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको क्युबाका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
  † खतरापूर्ण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अलेज्यान्द्रो दे हुम्बोल्त राष्ट्रिय निकुञ्ज   Cubaगुयान्टानमो,
  क्युबा
२०°२७′उ॰ ७५°०′प॰ / २०.४५०°N ७५.०००°W / 20.450; -75.000 (Alejandro de Humboldt National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004693410000000000६९,३४१ (१,७१,३५०); मध्यवर्ती क्षेत्र ३४,३३० (८४,८००) २००१ [२]
[३]
दक्षिण-पूर्व क्युबाको पहिलो कफी बगानको सांस्कृतिक परिदृश्य   Cubaसानटिएगो,
  क्युबा
२०°००′२१″उ॰ ७५°३७′४″प॰ / २०.००५८३°N ७५.६१७७८°W / 20.00583; -75.61778 (Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7004814750000000000८१,४७५ (२,०१,३३०) २००० [४]
देसेमबार्को देल ग्रान्मा राष्ट्रिय निकुञ्ज   Cubaग्रान्मा प्रान्त,
  क्युबा
१९°५३′उ॰ ७७°३८′प॰ / १९.८८३°N ७७.६३३°W / 19.883; -77.633 (Desembarco del Granma National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7004325760000000000३२,५७६ (८०,५००) १९९९ [५]
[६]
कामागुएको एतिहासिक केन्द्र   Cubaकामागुए,
  क्युबा
२१°२२′४३″उ॰ ७७°५५′७″प॰ / २१.३७८६१°N ७७.९१८६१°W / 21.37861; -77.91861 (Historic Centre of Camagüey)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7001540000000000000५४ (१३०); मध्यवर्ती क्षेत्र २७६ (६८०) २००८ [७]
पुरानो हभाना र उसको गढीहरू   Cubaहभाना,
  क्युबा
२३°८′०″उ॰ ८२°२१′०″प॰ / २३.१३३३३°N ८२.३५०००°W / 23.13333; -82.35000 (Old Havana and its Fortifications)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
7002143000000000000१४३ (३५०) १९८२ [८]
स्यान पेद्रो दे ला रोका क्यासल, सानटिएगो दे क्युबा   Cubaदे क्युबा प्रान्त,
  क्युबा
१९°५८′०″उ॰ ७५°५२′१५″प॰ / १९.९६६६७°N ७५.८७०८३°W / 19.96667; -75.87083 (San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
१९९७ [९]
त्रिनिदाददे लोस इङ्गेनियोस उपत्यका   Cubaस्पिरियस प्रान्त,
  क्युबा
२१°४८′११″उ॰ ७९°५९′४″प॰ / २१.८०३०६°N ७९.९८४४४°W / 21.80306; -79.98444 (Trinidad and the Valley de los Ingenios)
सांस्कृतिक:
(iv), (v)
१९८८ [१०]
किनफुएगोसको एतिहासिक सहरी केन्द्र   Cubaकिनफुएगोस प्रान्त,
  क्युबा
२२°८′५०″उ॰ ८०°२७′१०″प॰ / २२.१४७२२°N ८०.४५२७८°W / 22.14722; -80.45278 (Urban Historic Centre of Cienfuegos)
सांस्कृतिक:
(ii), (v)
२००५ [११]
भिनालेस उपत्यका   Cubaपिनार देल रियो प्रान्त,
  क्युबा
२२°३७′उ॰ ८३°४३′प॰ / २२.६१७°N ८३.७१७°W / 22.617; -83.717 (Viñales Valley)
सांस्कृतिक:
(iv)
१९९९ [१२]
[१३]

सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. "World Heritage Properties in Cuba", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Alejandro de Humboldt National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  3. "Solenodon cubanus", International Union for Conservation of Nature, अन्तिम पहुँच नोभेम्बर १२, २०१० 
  4. "Archaeological Landscape of the First Coffee Plantations in the South-East of Cuba", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  5. "Desembarco del Granma National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  6. "In Depth: Dear Granma", Bayamo Travel Guide, Frommers, अन्तिम पहुँच नोभेम्बर १२, २०१० 
  7. "Historic Centre of Camagüey", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  8. "Old Havana and its Fortifications", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  9. "San Pedro de la Roca Castle, Santiago de Cuba", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  10. "Trinidad and the Valley de los Ingenios", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  11. "Urban Historic Centre of Cienfuegos", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  12. "Viñales Valley", UNESCO, अन्तिम पहुँच २८ मे २०१० 
  13. "Viñales (Cuba)" (pdf), UNESCO, अन्तिम पहुँच अक्टोबर २२, २०१० 

बाह्य लिङ्कहरूसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Cuba