पेरूका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची

सन् २०१४ सम्ममा पेरुका १२ वटा सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमा मान्यता प्रदान गरिएको छ ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको स्थानसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Peru map

विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूचीसम्पादन

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित गरिएको पेरुका सांस्‍कृतिक र प्राकृतिक स्थलहरूको सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा दिइएको नाम
क्षेत्र: राष्ट्रको इलाका तथा क्षेत्र
समय: स्थापना भएको वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सामेल गरिएको वर्ष तथा मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रको बारेमा संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रहरू
  † खतरापूर्ण
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
चान चान पुरातात्विक क्षेत्र   Peruला लिबर्ताद,
  पेरु
८°६′द॰ ७९°५′प॰ / ८.१००°S ७९.०८३°W / -8.100; -79.083 (Chan Chan Archaeological Zone))
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
7002600000000000000६०० (१,५००) १९८६ [२]
[३]
[४]
चाभिन (पुरातात्विक सम्पदा)   Peruहवारी प्रान्त,
  पेरु
९°३५′३४″द॰ ७७°१०′४२″प॰ / ९.५९२७८°S ७७.१७८३३°W / -9.59278; -77.17833 (Chavin (Archaeological Site))
सांस्कृतिक:
(iii)
१९८५ [५]
[६]
कुज्को सहर   Peruकुज्को,
  पेरु
१३°३१′२०″द॰ ७१°५९′०″प॰ / १३.५२२२२°S ७१.९८३३३°W / -13.52222; -71.98333 (City of Cuzco)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९८३ [७]
एरेक्विपा सहरको एतिहासिक केन्द्र   Peruएरेक्विपा क्षेत्र,
  पेरु
१६°२४′०″द॰ ७१°३२′०″प॰ / १६.४००००°S ७१.५३३३३°W / -16.40000; -71.53333 (Historical Centre of the City of Arequipa))
सांस्कृतिक:
(i), (iv)
7002167000000000000१६७ (४१०); मध्यवर्ती क्षेत्र १६५ (४१०) २००० [८]
लिमाको एतिहासिक केन्द्र   Peruलिमा प्रान्त,
  पेरु
१२°३′५″द॰ ७७°२′३५″प॰ / १२.०५१३९°S ७७.०४३०६°W / -12.05139; -77.04306 (Historic Centre of Lima))
सांस्कृतिक:
(iv)
7002200000000000000२०० (४९०) १९८८ [९]
[१०]
माचू पिचूको एतिहासिक अभ्यारणय   Peruकुज्को,
  पेरु
१३°७′०″द॰ ७२°३५′०″प॰ / १३.११६६७°S ७२.५८३३३°W / -13.11667; -72.58333 (Historic Sanctuary of Machu Picchu)
मिश्रित:
(i) (iii), (vii), (ix)
7004325920000000000३२,५९२ (८०,५४०) १९८३ [११]
[१२]
हुवासक्यारण राष्ट्रिय निकुञ्ज   Peruएनकास,
  पेरु
९°२०′द॰ ७७°२४′प॰ / ९.३३३°S ७७.४००°W / -9.333; -77.400 (Huascarán National Park))
प्राकृतिक:
(vii), (viii)
7005340000000000000३,४०,००० (८,४०,०००) १९८५ [१३]
नाजका र पाम्पास दे जमुनाको रेखाहरू र भूतल   Peruनाजका,
  पेरु
१४°४३′३३″द॰ ७५°८′५५″प॰ / १४.७२५८३°S ७५.१४८६१°W / -14.72583; -75.14861 (Lines and Geoglyphs of Nazca and Pampas de Jumana))
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (iv)
१९९४ [१४]
[१५]
मनु राष्ट्रिय निकुञ्ज   Peruदियोस,
  पेरु
१२°१५′द॰ ७१°४५′प॰ / १२.२५०°S ७१.७५०°W / -12.250; -71.750 (Manú National Park))
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7006171629500000000१७,१६,२९५ (४२,४१,०६०) १९८७ [१६]
[१७]
[१८]
खापाक नान, एनडिन सडक प्रणाली   Argentina  अर्जेन्टिना
Bolivia  बोलिभिया
Chile  चिली
Colombia  कोलम्बिया
Ecuador  इक्वेडर
Peru  पेरु
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv), (vi)
7008300000000000000३०,००,००,००० (७४,००,००,०००) २०१४ [१९]
रियो एबिसो राष्ट्रिय निकुञ्ज Peruसान मार्टिन,
  पेरु
७°४५′द॰ ७७°१५′प॰ / ७.७५०°S ७७.२५०°W / -7.750; -77.250 (Rio Abiseo National Park))
मिश्रित:
(iii), (vii), (ix), (x)
7005274520000000000२,७४,५२० (६,७८,४००) १९९० [२०]
[२१]
क्यारल-सुपेको पवित्र सहर   PeruLima,
  Peru
१०°५३′३०″द॰ ७७°३१′१७″प॰ / १०.८९१६७°S ७७.५२१३९°W / -10.89167; -77.52139 (Sacred City of Caral-Supe))
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
7002626000000000000६२६ (१,५५०); मध्यवर्ती क्षेत्र १४,६२० (३६,१००) २००९ [२२]

सन्दर्भ सामग्रीहरूसम्पादन

  1. "World Heritage Properties in Peru", UNESCO, अन्तिम पहुँच ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Chan Chan Archaeological Zone", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  3. "Chan Chan Archaeological Zone – Threats to the Site", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  4. "Historia", Complejo Arqueologico de Chan Chan (Spanishमा), Patrimonio Mundial de la Humanidad, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  5. "Chavín (Archaeological Site)", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २२, २०१० 
  6. "Chavín de Huantar, Peru", Global Heritage Network, अन्तिम पहुँच अक्टोबर २४, २०१० 
  7. "City of Cuzco", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २१, २०१० 
  8. "Historical Centre of the City of Arequipa", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २८, २०१० 
  9. "Historic Centre of Lima", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  10. "Decision - 15COM XV.E - Extension: Historic Centre of Lima (Peru)", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  11. "Historic Sanctuary of Machu Picchu", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २१, २०१० 
  12. "Machu Picchu", Archaeological Sites, Minnesota State University, अक्टोबर १४, २००४, मूलबाट २०१०-०८-२७-मा सङ्ग्रहित, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २१, २०१० 
  13. "Huascarán National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  14. "Lines and Geoglyphs of Nazca and Pampas de Jumana", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २७, २०१० 
  15. Brown, David, and Helaine Silverman, "New evidence for the date of the Nazca lines", Antiquity 65 (247): 208–220, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २७, २०१० 
  16. "Manú National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  17. "Decision - 33COM 8B.39 - Natural properties - Examination of minor boundary modifications - Manú National Park (Peru)", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  18. "Conservation", The Living Edens – Manu, Public Broadcasting Service, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २३, २०१० 
  19. "Qhapaq Ñan, Andean Road System", UNESCO, अन्तिम पहुँच २ अगस्ट २०१४ 
  20. "Rio Abiseo National Park", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २४, २०१० 
  21. "Decision - 16COM X.A - Inscription: Rio Abiseo National Park (Peru)", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २४, २०१० 
  22. "Sacred City of Caral-Supe", UNESCO, अन्तिम पहुँच सेप्टेम्बर २८, २०१० 

बाह्य लिङ्कहरूसम्पादन

ढाँचा:World Heritage Sites in Peru